ENERGETIKAI ÜZLETÁGA Századvég Gazdaságkutató Zrt. a 2010-es megalakulása óta foglalkozik energetikával. Az Energetika Üzletág folyamatos és eseti megbízások révén segíti az államigazgatást és a vállalkozásokat. 


Tevékenységébe tartoznak az energiapiaci elemzések, előrejelzések készítése, piackutatások (kvalitatív és kvantitatív egyaránt) lebonyolítása. A vizsgálatok kiterjednek a földgáz-, villamosenergia-, távhő szektorra, valamint a megújuló energiahordozókra is.

Az Energetika Üzletág profiljának egyik fő erőssége az energiahatékonysággal kapcsolatos vizsgálatok. Az Üzletág munkatársai kidolgozták a 2012-ben megjelent energiahatékonysági irányelv átültetésének koncepcióját, elemzést készítettek a magyarországi energiahatékonysági potenciálról, tanulmányt készítettek a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia társadalmi vetületeiről.

Az Energetika Üzletág jól ki tudja használni a társaságon belüli szinergiákat. A munkatársak gyakran dolgoznak együtt a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemző csapatával, az európai uniós támogatási rendszerek fejlesztésével foglalkozó szakembergárdával, valamint a Századvég Alapítvány szociológiai és piackutatásokat végző kutatóival, így lehetőség van az energetikai folyamatok társadalmi- gazdasági beágyazottságát részleteiben is bemutatni.


Energetikai monitorok


Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának felmérése a Duna Régió országaiban – szükséges lépések az átjárhatósághoz


A Századvég Gazdaságkutató Zrt. átfogó tanulmányt készített a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára a Duna régió országainak az alternatív közlekedés terén tett erőfeszítéseiről.