KORONAHÍREK


Jelen járványügyi helyzetben a civil szektort érintő aktuális, hasznos információk (jogszabályi változások, határidőmódosítások, változások a bírósági ügyintézésben stb.), rendkívüli hírleveleink.


A veszélyhelyzetben speciális adómentességgel támogatja a kormány az adományozást

Az adományozás egyébként is kedvező adóügyi szabályait, a koronavírus-járvány felülírta. A jelenlegi helyzetben még több mentesség és még több kedvezmény jár.

Tanácsok a gyermekek táboroztatásához

A kormány döntött arról, hogy június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak. Azonban idén a táborok szervezése és működtetése során különös figyelmet kell fordítani az alábbi járványügyi szabályok szigorú betartására.

A Civil Marketing Kft. megtévesztő megkeresései

Sajnos mind a Miniszterelnökséghez, mind pedig az Országos Bírósági Hivatalhoz (OBH) az idei évben is folyamatosan érkeznek bejelentések a Civil Marketing Kft. elnevezésű gazdasági társaság civil szervezetek beszámolóit érintő, nem egyszer fenyegető, agresszív megkereséseivel kapcsolatosan.

SZJA 1% felajánlása

Idén is van mód arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalapjuk után befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról, melyet legkésőbb 2020. május 20-áig tehetnek meg.

Civil szervezetek által az idős, krónikus beteg embereknek nyújtott segítség a koronavírus-járvány idején

A Budapesti Civil Információs Centrum összegyűjtötte a fővárosban lévő olyan civil szervezeteket, amelynek tagjai, önkéntesei a koronavírus-járvány idején segítséget tudnak nyújtani az idős és krónikus beteg embereknek bevásárlás, gyógyszer kiváltás, ügyintézés stb. során.

Határidő hosszabbítás

A 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 2. §-a értelmében a civil szervezetek 2019. tárgyévre vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási határideje az Országos Bírósági Hivatal részére 2020. szeptember 30-ával meghosszabbodik.

II. Civil Véradás - Időpontváltozás!

Az e héten megrendezésre kerülő II. Civil Véradás az eredetileg meghirdetett napon, 2020. április 23-án, de a korábban jelzetthez képest fél órával módosítva, 11:00 és 15:30 között kerül sor.

Civil összefogás a koronavírus-járvány idején - II. Civil Véradás

Jelen körülmények között kiemelten fontossá vált, hogy folyamatosan biztosítani lehessen a szükséges vérkészítményeket beteg embertársaink számára. Ezért is kerül megszervezésre a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával valamint az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) együttműködve a II. Civil Véradás, 2020. április 23-án, 10:30-16:00 között.

Országos Bírósági Hivatal - Állásfoglalás

A koronavírus-járvány keltette helyzetben a civil szférát érintő aktuális jogszabályi kérdésekben kértünk hivatalos állásfoglalást az Országos Bírósági Hivatal munkatársaitól.

Miniszterelnökségi tájékoztató hírlevél

Információ a civil szférát érintő aktualitásokról, valamint tájékoztató a Magyar Falu Program civil programelemének, a Falusi Civil Alapnak pályázati tudnivalóiról.

Módosultak a NEA 2019-es pályázati kiírásai

Módosultak a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak 2019. évre vonatkozó „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2019.” című és a „Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2019.” című pályázati kiírásai!

Járványhelyzet

A kormány hétfői intézkedéseinek értelmében a kialakult járványhelyzetre való tekintettel a mai naptól a Budapesti CIC online térben és telefonon üzemel tovább, személyes tanácsadói napokat, rendezvényeket, workshopokat, képzéseket nem tart visszavonásig.