Logisztika, avagy a kereskedelem nélkülözhetetlen láncszeme konferencia


A Századvég Gazdaságkutató Zrt. "Logisztika, avagy a kereskedelem nélkülözhetetlen láncszeme" címmel rendezte meg idei konferenciasorozatának következő eseményét 2017. október 19-én, a Larus Rendezvényközpontban.

Forrás: MTI/Origo/888


Márton Péter a Századvég Gazdaságkutató vezérigazgatója szokásos, rövid nyitóbeszédében elmondta, hogy ez a 13 részes konferenciasorozat 9. eseménye. A konferencia témájához illően felidézte azt az alapgondolatot, amely jól jellemzi a Gazdaságkutató tevékenységét: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egy tranzit, amely fogad és útjára indít gondolatokat". Márton elmondta, hogy eddig közel 100 előadót hallgathatott meg a közönség a sorozat eseményein, köztük minisztereket, államtitkárokat, cégvezetőket. Az eseményekről eddig több mint 100 tudósítás jelent meg a sajtóban. Ezért is mondhatjuk azt, hogy velünk mindenki nyer"– fogalmazta meg a vezérigazgató a konferenciasorozat jelentőségének mibenlétét, kiemelve, hogy olyan előadókat hívnak meg, akik friss szemmel, felismerésekkel a többiek előtt járnak és diktálják a tempót."

 

Márton Péter vezérigazgató, Századvég Gazdaságkutató Zrt. 

 

Erősíteni kell Magyarország tranzitszerepét és el kell érni, hogy a külföldi áruk ne csak áthaladjanak, hanem meg is "álljanak és hozzáadott belföldi értékkel gyarapodjanak" az országban - mondta Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. logisztikai konferenciáján. Mosóczi László a logisztikai szerep erősítése érdekében a légi, vízi, vasúti és a közlekedési infrastruktúra párhuzamos fejlesztését szorgalmazta. Ismertette, hogy a logisztika termeli a magyar GDP csaknem 6,5 százalékát, az ágazathoz köthető 40 ezer logisztikai vállalkozás 250 ezer embert foglalkoztat. Az ágazat a válság óta évről évre gyarapodik, Magyarország a távol-keleti áruk elosztásával új lehetőségekre számíthat - tette hozzá. A kormány a tisztességes fuvarozók érdekében szigorúan ellenőrzi a fuvarengedélyeket és arra törekszik, hogy az ország területén a magyar vállalkozók szállíthassanak – közölte. A vasúti áruszállításban kihívást jelenthet Magyarország számára, hogy Oroszországnak nem érdeke a kínai áruk áthaladása Ukrajnán keresztül, így azok útvonala Magyarországot is elkerülheti - jegyezte meg. A helyettes államtitkár a logisztikai infrastruktúrát szolgáló fejlesztések közül kiemelte a bajai és a mohácsi kikötők modernizálása, az interkontinentális repülőjáratok indítását és a repülőtéri szálloda megnyitását 2018-ra, valamint sürgette a Tisza mint nemzetközi hajózási útvonal fejlesztéseit.

 

Dr. Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 

Kondrik Kornél, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese a rendezvényen elmondta, hogy a kormány kiemelt célnak tartja a megyei jogú városok és ipari körzetek elérését gyorsforgalmi utakkal, az úthálózat kiterjesztését a határig és a helyi jelentőségű utak fejlesztését. Szorgalmazta emellett Esztergom, Debrecen, Ózd és Kazincbarcika közúti bekötöttségének fejlesztését, valamint további intermodális csomópontok építését. A 2022-ig tervezett 900 kilométernyi közútfejlesztések 2500 milliárd forintos keretének 52 százalékát az állam biztosítja, emellett a következő 5 évben 70 milliárd forintot költenek 641 kilométernyi bicikliút építésére, nagy részére már létrejött a tervezési szerződés - ismertette. 

 

Kondrik Kornél vezérigazgató-helyettes, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

 

Szarvas Gábor, a Budapest Airport Zrt. közösségi kapcsolatok igazgatója elmondta, hogy a reptér áruforgalma - hasonlóan a személyforgalomhoz - folyamatosan nő, amit a következő évek beruházásai is ösztönöznek. Az elsősorban üzleti utasokat kiszolgáló reptéri szállodát még az idén átadják, hamarosan indul a beszerzés az új cargo-állomás kivitelezésére, új közúti bekötés és csomópont épül, de szükség lesz a terminálok bővítésére is - közölte. A budapesti légikikötő méretei hasonlóak a londoni  Heathrow-hoz és ugyanúgy két kifutópályájával rendelkezik, a növekedés alapjai tehát biztosítottak - tette hozzá.  

 

Szarvas Gábor közösségi kapcsolatok igazgató, Budapest Airport Zrt.

 

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója a csomaglogisztika fejlődését hangsúlyozva ismertette, hogy a térség országaiban évente egy főre 1-3 küldemény jut, míg a nyugati államokban akár 20-nál is több lehet, így az ágazat várhatóan óriási fejlődés előtt áll. A Magyar Posta a tavalyi 17 millió után idén várhatóan több mint 20 millió csomagküldeményt fog idén kézbesíteni, piacvezetőként 35 százalékos részesedést ért el a csomagpiacon - tette hozzá. A fejlesztések közül kiemelte a fixpontok bővítését, az ünnepi időszakban pedig 12 csomagkonténert helyeznek ki, és országszerte bővítik a feldolgozói kapacitásokat - közölte. Illés Zoltán arra számít, hogy az önvezető autók alakítják a csomaglogisztikát: a kiszolgálás felgyorsul és jobban illeszkedik az ügyféligényekhez. 

 

Illés Zoltán elnök-vezérigazgató, Magyar Posta Zrt.

 

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a társaság üzemi eredménye 7 éve, adózott eredménye pedig 3 éve pozitív, a finanszírozási modellje sikeres, a járatkimaradások aránya 1 százalék alá csökkent, de az elmúlt évtizedekben felhalmozott lemaradást nem lehet néhány év alatt ledolgozni. Elsődleges célnak nevezte a járműállomány és az infrastruktúra megújítását, valamint a járműtárolási kapacitás bővítését. Bolla Tibor példaértékűnek nevezte a a négyes metró menetrendi pontosságát, ugyanakkor hozzátette, hogy a fonódó villamoshálózat menetrendjeiben még lehetnek változások.

 

Bolla Tibor elnök-vezérigazgató, BKV Zrt.

 

A közúti fuvarosok képviseletében a Waberer’s International Nyrt.vezérigazgatója, Lajkó Ferenc vázolta fel az ágazat legfontosabb trendjeit, számait. A vízi, légi, és közúti fuvarozási módszerek közül az utóbbi a legnépszerűbb, az egész piac 71 %-át a közúti fuvarozó cégek forgalma adja. A Waberer's ezen a piacon egy dinamikusan fejlődő cég, 1994-ben privatizálták, ekkor 130 kamionja volt, idén pedig a tehergépjárműveik száma eléri a 4000 darabot. A logisztikai piac a hazai gazdaságban jelentős: a forgalom eléri a GDP 6%-át, a foglalkoztatási tortából szintén 6%-ot hasít ki az ágazat. Az EU-ban tízmillió embernek ad munkát a szektor. Problémát jelent a sofőrhiány, mivel az EU-ban sok helyen nincs sofőrképzés, Magyarországon azonban van, de így is kevés a sofőr.

 

Lajkó Ferenc vezérigazgató, Waberer's International Zrt.

 

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vasúti áruszállítás aránya Európában egyáltalán nem áll jól, mivel nagyon sok országban a részaránya nem éri el a 20 százalékot. A visegrádi országok 17-20 százalékos részarányban támaszkodnak a vasúti áruszállításra. A magánvasutak térnyerése nem történt meg az elmúlt években, és elindult egy koncentráció az áruszállító cégek területén – mondta Kovács Imre. Ebben a versenyben a kicsi cégek nem tudnak fennmaradni, ezért nagyobb integrációk kora következik – tette hozzá. Ennek az integrációnak az egyik legfőbb szereplője a Rail Cargo.

 

Kovács Imre elnök-vezérigazgató, Rail Cargo Hungaria Zrt.

 

Galéria