Agrárium-vidékfejlesztés helyzete, jövőbeni kilátások konferencia


Tállya volt a házigazdája a Századvég Gazdaságkutató Zrt. soron következő konferenciájának, amelynek tárgya az agrárium és vidékfejlesztés helyzetének felmérése, a jövőbeni kilátások szemügyre vétele. Tokaj-hegyalja Magyarország ékköve, Tállya pedig Mád árnyékából kitörni készülő nagy hagyományokkal rendelkező település, tele lehetőségekkel, csodálatos adottságokkal és természetesen rengeteg tennivalóval.

Forrás: MTI/888/Századvég Gazdaságkutató


Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató vezetője megnyitójában kiemelte: „Ha már Tokaj-hegyalján vagyunk, hagy fogalmazzak képletesen, az agrárium olyan mint egy esszencia, minden benne van. Ha nincs agrárium, nincs mit enni.” Hozzátette: „Az agrárium tehát magába sűríti az élet legszentebb dolgait, a jólét valamennyi aspektusát. A saját magunkra vonatkozó igénytől, az egészségen keresztül a szabadságig és méltóságig minden benne van.”

Az agrárium kérdését szokás összekapcsolni szaknyelven szólva a vidékfejlesztés problémakörével is, vezette át mondandóját Márton Péter. Pénzt kell vinni vidékre, fejleszteni kell, csökkenteni kell a vidék elmaradottságát a várossal szemben – hivatkozott a szakmai érvelésre.

A vezérigazgató nézőpontváltásra hívta fel a figyelmet, mely szerint, az is megfoszt minket méltóságunktól, ha azt mondják, azért kell fejleszteni, mert valami elmaradott és gyenge. Akire így tekintenek, az magára is így fog tekinteni és akkor önthetnek ide bármennyi pénzt, hogy lehetne gazdag és erős – méltóság nélkül? – tette hozzá.

„Ezért engedjék meg, hogy itt Tállyán bevezessek egy új fogalmat, egy varázsszót, ízlelgessék csak, akár a jó borokat. Ez a szó a vidékgazdagság.” – jelentette ki.

A vidék ugyanis nem szegény, hanem gazdag. Nem gyenge, hanem erős. Az élet szent dolgainak a foglalata. A vidék tele van erőforrással, gazdagsággal, lehetőséggel és erővel. A vidék gazdagságát kell fejleszteni. Az erősségeket. Tehát nem azért kell támogatni a vidéket, mert gyenge és elmaradott, hanem éppen ellenkezőleg, azért mert gazdag és tele van lehetőséggel. – erősítette meg Márton Péter.

„Hiszem, ha ezzel a szemüveggel állunk az agrárium és a vidékfejlesztés kérdéséhez, ahogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. címere hirdeti: akkor mindenki nyerni fog” – zárta megnyitóját a vezérigazgató.

 

Márton Péter vezérigazgató, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

 

A magyar mezőgazdaság Európa leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága, és az a cél, hogy ez a jövőben is így maradjon - mondta Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, és kiemelte, ehhez szükség van a pályázati támogatások minél hatékonyabb felhasználására, megfelelő hitelezési rendszerre, kutatási, tudományos és egyetemi háttérre. 

Hozzátette, a magyar mezőgazdaságban generációváltás zajlik; egyre több helyen tűnnek fel olyan jól képzett szakemberek, akik már kiválóan használják a modern technológia kínálta lehetőségeket.

Fazekas Sándor a magyar mezőgazdaság lehetőségeit taglaló előadásában hangsúlyozta, ahhoz, hogy az ágazat minél több munkahelyet kínáljon, valamint egyre komolyabb bevételforrás legyen, komoly mértékben szükség van a gazdák szemléletváltására. Úgy fogalmazott, élelmiszergazdasági szemléletre kell áttérni, vagyis jóval eredményesebb tud lenni egy mezőgazdasági vállalkozás, amennyiben a megtermelt alapanyagot feldolgozva, termékként juttatja a piacra.

Fazekas Sándor kiemelte, szükséges a magyar élelmiszer presztízsének helyreállítása, mint mondta, ebben lát előrelépéseket, hiszen egyre több helyi termék, tájegységi sajátosság jelenik meg önálló arculattal a piacon. Szeretnék, ha a gazdák minél nagyobb szeletet hasítanának ki a magyar élelmiszerek piacából.

A miniszter utalt arra is, hogy amíg 2010-ben a falvakban gyakorlatilag nem volt munkalehetőség, ma a mezőgazdaságban munkaerőhiány tapasztalható, a minőségi termékek előállításához ugyanis több munkáskézre van szükség, szemben a tömegtermeléssel. Hozzátette, hogy a magyar élelmiszerek értékét növeli a GMO-mentesség, ami a piacokon is megmutatkozik.

Fontosnak nevezte a klímaváltozásra való felkészülést, amely során a víztakarékos és öntözéses művelési módokra való áttérést szorgalmazta.

 

Dr. Fazekas Sándor miniszter, Földművelésügyi Minisztérium

 

Felszólalt a térség országgyűlési képviselője, Dr. Hörcsik Richárd is, aki felidézte, hogy a Tokaj-Hegyalján elindult egy változás 2010 után, amelyet a helyiek a jelenlegi kormánynak köszönhetnek. Ezt jól mutatja, hogy hiába minősítették a térséget a világörökség részének a 2000-es évek közepén, akkor még a helyi gazdaságok nem találtak magukra.

"Tokaj-Hegyalja felszálló ágban van a meglévő problémák ellenére” – mondta a képviselő, és hozzátette, hogy a szüret annak rendje és módja szerint rendben zajlik jelenleg is, az ellenkező tartalmú híresztelések ellenére.

Jelenleg 10-12 tállyai borászat nyert fejlesztési pénzeket, ezek mind kis- és közepes vállalkozások. A borvidéken a szüret a várakozások szerint felül fogja múlni a 2013-as termést is. Tokaj a fejlődés útjára lépett – összegezte a képviselő.

 

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő

 

Fellendülés előtt a szója

 

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a GMO-mentességről tartott előadását azzal kezdte, hogy megállapította, Magyarország mezőgazdasági adottságai és a termékek is jók. A legfontosabb alapanyagokból, terményekből önellátóak vagyunk, ám van, amin sokat kell javítani, ez a fehérjenövények termesztése, például a szójáé.

A szója leginkább az állattenyésztés fehérjeigényét elégíti ki.

A növény vetési területe az elmúlt időszakban szinte megduplázódott, ám még ez is nagyon kevés, mivel az éves igény 90 %-át importból szerezzük be. Emiatt az állatok takarmányozása nagyrészt génmódosított szójával történik.

Amennyiben Magyarország szeretne önellátó lenni ebből a fontos növényből is, akkor ehhez kell a nemzeti fehérjetakarmány program, amely azt tűzte ki célul, hogy a magyarországi igényeket hazai forrásokból kell finanszírozni.

Fontos, hogy az állam ösztönözze a termelőket a szójatermesztésre, emellett komolyan fejleszteni kell az öntözést is, valamint meg kell teremteni a szójatermelés szaktanácsadási hátterét, ugyanis ennek a növénynek a termesztése komoly szakértelmet kíván.

Emellett érdemes elkezdeni kísérletezni más, hazai termesztésbe bevonható fehérjenövényekkel, mint például a csillagfű vagy a lóbab. Az állattartóknak érdemes lenne új takarmányozási receptúrákat is kifejleszteni.

De ott vannak az olyan eljárások is, amelyek bevonnák a takarmányozásba az évente 1,6 millió tonnányi napraforgómag kisajtolása után visszamaradt anyagot, amelyben szintén sok a fehérje, ám bizonyos vegyületeket ki kell vonni belőle, hogy az állatok megegyék.

Magyarországon nagyon sok kukorica terem, amelyet jelen formájában leginkább feldolgozás nélkül visznek ki az országból. Gyuricza szerint érdemes lenne ezt is feldolgozni.

A jövőről beszélve elmondta, hogy már kísérleteznek a rovarfehérje takarmány célú előállításával, hiszen ez lehetne a legolcsóbb fehérjeforrás az állatok számára.

Gyuricza szerint a fentebb említett forrásokkal részben kiválthatják a szóját.

 

Dr. Gyuricza Csaba egyetemi tanár, főigazgató, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

 

Segít az agrárkamara

 

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese röviden kitért a Magosz sikerére az előző agrárkamarai választáson: 88% szavazott a Magoszra, ráadásul a korábbi szavazásokhoz képest nagy volt a részvétel.

Az agrárkamara számos fontos feladatot lát el, ilyen például az információáramlás elősegítése az állam és a gazdák között. Ez fontos feladat, hiszen a két szereplő különbözőképpen kommunikál: az állam, vagy ha úgy tetszik a kormány jogszabályokat hoz, amelyeket nem mindig egyszerű értelmezni, ilyenkor az agrárkamara segít eljuttatni a gazdáknak a jogszabály értelmezését. Fordítva pedig a gazdák igényeit közvetítik az állam felé.

A magyar agrárkamara speciális helyzetben van a környező országok, például Ausztria agrárkamarájához képest, mivel Magyarországon ezek a szervezetek állami feladatokat is ellátnak. De segítenek tagjaiknak a különböző kérelmek beadásakor, valamint felmérik az igényeket például arra, hogy mely gazdaságokban valósítható meg gazdaságosan az öntözés. Emellett legfeljebb 10 hektárig segítenek megcsinálni a tápanyag-gazdálkodási terveket.

Papp szerint jelenleg egy óriási forradalom előtt állunk: eddig közel 80 éve tökéletesítgettük a meglévő eljárásainkat, ám a technológia fejlődése miatt a következő 10 évben teljesen új eljárásokat talál majd ki az emberiség. Egy példa lehet erre a műhús.

 

Papp Gergely szakmai főigazgató-helyettes, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 

Szeretjük a hazai márkát

 

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a magyarországi élelmiszer-feldolgozó cégek kevésbé versenyképesek Európában. Ennek leginkább az az oka, hogy le vagyunk maradva az innováció területén.

Példaként a hazai nyers húsokat és azok feldolgozott változatait hozta fel. Az üzletekben kapható nyers csirke és disznóhús általában 90 %-os valószínűséggel hazai termék. A sonkák esetében azonban csak a termékek 51 %-a hazai. A joghurtok és a sajtok esetében ez szintén 50 % körül van.

Azonban a magyar fogyasztók igenis preferálják a magyar terméket: 79 % preferál belföldi márkát a friss zöldségek esetében, a gyümölcsöknél is hasonló az arány, míg a joghurtok esetében ez az arány 54 %.

Ám nemcsak itthon van kereslet a magyar termékekre, hanem külföldön is: 2017-ben várhatóan minden idők legmagasabb bevételét realizáljuk agrárexportból. Ez a folyamat 2010-ben kezdődött, azóta 18 %-ot nőtt az ágazat termelési volumene. Érdekesség, hogy várhatóan Japán lesz a legnagyobb, nem EU-s felvevőpiaca a magyar termékeknek.

A magyar mezőgazdaságra leginkább a KKV-k a jellemzőek, ám ezek sokszor mikrocégnek számítanak nemzetközi szinten. Ezen lehet segíteni a közösségi marketinggel, amellyel például az Agrármarketing Centrum is foglalkozik. A közösségi marketing lényege, hogy egyszerre egy egész ágazatot, régiót, vagy valamilyen nagyobb egységet képvisel. Az ilyen marketingstratégia megvalósítására kitűnő példát nyújtanak a vásárok és nemzetközi vásárok, expók, mint például a FEHOVA. Ezek páratlan lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a nagyközönség és a termelők személyesen is megismerjék egymást.

 

Daróczi László ügyvezető, Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.

 

Jön a Z generáció

 

Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora elmondta, hogy a mezőgazdaságban három fejlődési szint követi egymást szorosan: a precíziós gazdálkodás, az automatizáció és a robotizáció (ez a farming 3.0), a digitális hálózati integráció (farming 4.0) és a mesterséges intelligencia használata a jövő zenéje (farming 5.0), ami tulajdonképpen már meg is érkezett.

A rektor szerint a magyarországi egyetemek agrárszakjainak erre fel kell készülni. Azok, akik jelenleg az egyetemeken tanulnak, a 4.0-ba csöppennek majd bele, ha végeztek. Azok, akik még alsóbb iskolákban koptatják a padot, pedig az 5.0-ba kóstolhatnak bele, ha majd belépnek a szakmába.

Jelenleg a felsőoktatásba jelentkezők 5-7%-a választ agrárszakot. A szakmán belül jelentős a mérnökhiány. A rektor szerint demográfiai okokból csökkent a felvehető létszám is, valamint kihívást jelent az is, hogy a diákok és a tanárok egy részét elszívják az európai egyetemek.

Tőzsér János kifejezetten izgatott lett, amikor a Z generáció került szóba. Úgy látszik, a rektornak bőven vannak ötletei, hogy hogyan lehetne a fiatalokat az egyetemre csábítani és 21. századi módon tanítani. A rektor elmondta, hogy erre a generációra különösen jellemző a jó vizuális érzék.

Tőzsér szerint nagyon fontos lenne az egyetemek közötti kooperáció, amely manapság nem jellemző az agrárszakok esetében.

A Szent István Egyetemmel kapcsolatban megjegyezte, hogy 1300 külföldi hallgatójuk van, akik angol nyelven tanulnak, és az egyetemet hosszú távon kétnyelvűvé szeretnék alakítani.

Tőzsér elmondta, arra kell törekedni, hogy a 21. század eszköztárával megmutassák a fiataloknak a szakma szépségeit.

Tőzsér elég jó benyomást tett a közönségre, ilyen aktív és lelkes rektort még én se nagyon láttam.

 

Dr. Tőzsér János rektor, Szent István Egyetem

 

Egyre több húst eszünk

 

Pókos Gergely, a Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyettese a cégéről és a világszinten várható trendekről is beszélt.

A szakember szerint nem az jelenti a kihívást, hogy lesz-e elég termőterület az élelmiszer megtermeléséhez, hanem az, hogy a jelenlegi 10 ezer dolláros GDP 23 ezerre nő 2050-re. A globális népességrobbanás ellenére is az a kérdés, hogy ezt a jövedelmi többletet milyen élelmiszerekre költjük majd? A jelenlegi trendek szerint állati fehérje elfogyasztására.

A hús iránti kereslet globálisan évente egy százalékkal növekszik fajtánként, kivéve a baromfihúst, amelynél átlagosan 1,7 % a növekedés.

A Bonafarm Csoportnak is igazodnia kell a globális trendekhez, amelyet Pókos szerint a cégcsoport hatékonyságának növelésével tudnak elérni, ez főleg két intézkedéssel érhető el: a fajlagos kibocsátás növelésével és a munkaerő hatékonyabb felhasználásával.

A sertéságazatban a dán példát próbálják meg meghonosítani Magyarországon, és az általa mutatott táblázatban látszott is, hogy egy dániai koca körülbelül másfélszer annyi malacot hoz a világra évente, mint magyarországi társai.

A munkaerő hatékonyságának növelését technológiai fejlesztésekkel, egy jobb technológiai háttér biztosításával képzelik el.

A kihívások között említette, hogy nagy cégcsoportként számukra hátrányt jelent az 1200 hektárban maximalizált jelenlegi támogatási rendszer, a „földet a gazdáknak” program és néhány beruházási támogatás megítélésének csúszása. A magyar piacra Pókos szerint mindig kockázatot jelent a kitettség az exportpiacok felé.

Egy másik komoly probléma, hogy egy nagy generációváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság. Sok esetben nincs kinek átadni a meglévő vállalkozásokat és kevés a magasan iskolázott mezőgazdász. Ez nemcsak itthon, hanem az USA-ban is probléma.

 

Pókos Gergely vezérigazgató-helyettes, Bonafarm Csoport

 

A hatékonyságnövelést érdemes támogatni

 

Hollósi Dávid, a Takarék Agrár igazgatója szerint a hazai agrárágazat jó helyzetben van, a vállalkozók jövedelme évi 600-800 milliárd forint, a vállalkozások betétállománya pedig 600 milliárd forint körül mozog. A földek ára tartósan emelkedik.

Hollósi szerint a hatékonyság és a tudás a sikeresség és a kitörés kulcsa az ágazatban, ennek megfelelően az ilyen megoldásokat tudják leginkább támogatni a pénzintézetek.

Az igazgató szerint a mezőgazdaság gépesítése komoly változásokat indított el: egyrészt nagyon megnövelte a termésátlagokat, másrészt manapság a mezőgazdasági munka fizikai munkából lassanként szellemi munkává válik.

A magyar mezőgazdaság számos kihívás előtt áll, ilyen például, hogy az uniós Közös Agrárpolitkát érdemben, az érdekeinknek megfelelően tudjuk-e befolyásolni; komoly problémát jelenthet Ukrajna, amely a világ legjobb termőföldjeivel rendelkezik, és hosszú távon komoly versenytárs lehet; valamint nagy kihívás a klímaváltozás is.

Számos pénzügyi támogatási lehetőség áll a gazdák rendelkezésére, ám a leghatékonyabban akkor juthatnak támogatáshoz, olcsóbb hitelekhez, ha van egy gondosan kidolgozott üzleti terv, ezt a pénzintézetek is méltányolják.

A Takarék Agrár nemrég indított egy 85 milliárd forintos finanszírozási programot, amelyben a mikrovállalkozásoktól a KKV-kig nyújtanak támogatást.

 

Hollósi Dávid igazgató, Takarék Agrár Igazgatóság

 

A fenntarthatóságon van a hangsúly

 

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett szervezet nem végez hitelezést. Jelenleg 20 000 ügyfelük van és a bankokkal vannak kapcsolatban, ahonnan átvállalják a pénzintézetek kockázatát, akár 80 %-ban is. Ezzel ösztönzik az agrárhitelezést.

Az ügyfeleik kétharmada az agrárszektorban, egyharmaduk pedig a vidékfejlesztés területén tevékenykedik.

Az alapítvány nem a profitra törekszik, a fenntarthatóságon van a hangsúly, viszont uniós szabályok korlátozzák azt, hogy milyen módon nyújthatnak kezességet.

 

dr. Herczegh András ügyvezető igazgató, Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

 

A Skynet átveszi az uralmat a mezőgazdaság felett

 

Maróti Miklós, az AgroVIP ügyvezetője a mesterséges intelligencia és a számítógépes programok mezőgazdasági felhasználásáról viccesen azt mondta, hogy – a Terminátor című filmből ismert – Skynet fog diktálni a mezőgazdaságban.

A cég egy olyan farmmenedzser szoftvert fejlesztett ki, amelybe megpróbálták az összes létező funkciót beintegrálni, amely csak a földműveléshez kell: az időjárás-előrejelzéstől, a növények optimális aratási idejét jelző programon keresztül, egészen a könyvelésig. A cél az volt, hogy az egyes elemek külön-külön is jobban használhatóak legyenek, mint az eredeti program – például az Excel esetében.

Maróti szerint a program hamarosan „azt is meg tudja mondani, hogy milyen módon kell megtermelni 1 tonna kukoricát, hogy a lehető legkevesebb üvegházhatású gáz képződjön a folyamat során”.

"Pár év múlva a számítógép jobb döntéseket tud majd hozni az embernél” – összegezte az eredményeket Maróti.

 

Maróti Miklós ügyvezető igazgató, AgroVIR

 

Precíziós gazdálkodás

 

Dr. Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke szerint az agrárium az egyetlen szerencsejáték, ami legális és a Szerencsejáték Zrt. még nincs benne – kezdte viccesen előadását.

A precíziós gazdálkodásról szólva elmondta, hogy ez az egyik „legperspektivikusabb” gazdálkodási forma. Ebbe a gazdálkodási formába számos modern elem be van építve, az alapvető gépesítéstől kezdve (traktor, kombájn) egészen a mai helymeghatározási technológiákig vagy az agrárinformatikáig. Emellett folyamatosan törekszenek arra, hogy integrálják az elérhető, új technológiákat, például a drónokat.

A precíziós gazdálkodással számottevően javulhat a termésátlag.

A jövőről szólva Milics közölte, hogy a robottechnológia jön, de a gazdálkodót még jó ideig nem lehet majd kivonni a rendszerből.

 

Dr. Milics Gábor elnök, Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület

 

Galéria