Századvég Nyári Egyetem 2013


A Századvég Politikai Iskola Alapítvány a Nemzetközi Visegrád Alap és a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának támogatásával 2013. augusztus 25. és szeptember 1. között Budapesten rendezte meg első, angol nyelvű Közép-európai Nyári Egyetemét „Visegrad Summer School – Enhancing Central European Cooperation in the Future of the EU” néven.


A hagyományteremtő célzatú, egyhetes programra összesen húsz egyetemi hallgató érkezett a visegrádi országokból, Ausztriából és Németországból.

A program során a résztvevők különböző tematikus napok, előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és intézménylátogatások keretében dolgozták fel a közép-európai együttműködés egyes területeit.

A rendezvény nyitófogadását a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájában tartották, ahol a résztvevőket Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke, valamint Bauer Bence, a KAS projektkoordinátora köszöntötte.

Augusztus 26-án a Magyar Külügyi Intézetben a visegrádi együttműködés aktuális kihívásait vitatták meg meghívott szakértőink. Ezt követően Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vitaindító előadásában mutatta be a magyar külpolitika 2013-as Közép-Európa Évének fejleményeit, amit panelbeszélgetés követett.

Az augusztus 27-i nap programjának a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárja adott otthont Tatán: a V4-es szakértői kerekasztal-beszélgetés a jövőben közösen felállítandó Visegrád Harccsoport kilátásait állította középpontba.

Augusztus 28-án a térség gazdasági és energiabiztonsági kérdései kaptak főszerepet: a Nemzeti Külgazdasági Hivatal adott otthont Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár előadásának, melyet kerekasztal-beszélgetés követett a hallgatók aktív részvételével. Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó nagykövet a visegrádi együttműködés energiapolitikai vonatkozásait középpontba állító vitaindító beszédére – többek között - Szemerkényi Réka miniszterelnöki főtanácsadó részvételével kerekasztal-beszélgetés keretében reflektáltak a meghívott előadók.

Augusztus 29-én az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete volt a házigazda, a téma pedig az európai szomszédság- és bővítéspolitika visegrádi vonatkozásai. Megnyitó előadást tartott Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának vezetője, majd Ódor Bálint EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár tartotta meg expozéját. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen többek között Schöpflin György EP-képviselő, Roman Kowalski lengyel nagykövet és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletvezetője vitatták meg a téma aktuális kérdéseit. A konferencia zárszavát Gordan Grlić Radman, az EU-hoz nemrég csatlakozott Horvátország nagykövete mondta el, kiemelve Magyarország szerepét a horvát csatlakozásban.

Az augusztus 30-i programot a Magyar Művészeti Akadémia látta vendégül, a téma pedig a közép-európai kulturális együttműködés volt. Hatos Pál, a Balassi Bálint Intézet főigazgatójának bevezető előadását követően a Budapesten működő kulturális intézetek (cseh, lengyel, osztrák,) vezetői osztották meg ebbéli tapasztalataikat a résztvevőkkel és érdeklődőkkel.

Augusztus 31-én délután a Nyári Egyetem résztvevői a környezeti, gazdasági és humán fenntarthatóság témáját járták körül egy Balaton-melléki kirándulás és workshop keretében.

Az egyhetes program során a Nyári Egyetem hallgatói a szakmai és kulturális programok mellett betekintést nyerhettek az Alkotmánybíróság, Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár munkájába, valamint az épülő FTC-stadion építkezésének kulisszái mögé. A Design Terminál csapata ugyanekkor a hazai kreatív iparágakról tartott workshopot hallgatóinknak sikeres, fiatal magyar vállalkozók bevonásával.

A rendezvényben közreműködő külföldi partnerszervezeteink:

CEVRO Institute, Prága: http://www.cevro.cz

Institut für Umwelt – Friede – Entwicklung (IUFE), Bécs: http://www.iufe.at

Instytut Wolności, Varsó: http://www.instytutwolnosci.pl/

Nadácia Antona Tunegu, Pozsony: http://www.tunega.sk/