Könyvbemutató - Hajas Barnabás: Utcák, terek szabadsága


A gyülekezési jogról írt könyvet Hajas Barnabás jogász, az ombudsmani hivatal közjogi főosztályának vezetője.

Az Utcák, terek szabadsága című kötet szerdai budapesti bemutatóján Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója egy tavaly decemberi közvélemény-kutatást idézve pozitívumnak nevezte, hogy az emberek nagy számban tudják megnevezni a szabadságjogokat, s a gyülekezési jog ezen belül is kiemelt helyet foglal el. Kitért arra is: a 2006-os események rendszerszintű anomáliákat tártak fel ezen a területen.

A Kézikönyv szervezőknek, tüntetőknek, rendőröknek és bámészkodóknak alcímet viselő kötetről Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora azt mondta: az egyrészt szigorúan vett jogi könyv, másrészt a jogászi érdeklődésen is túlmutat. Felidézte, hogy a könyv alapja egy doktori disszertáció volt, de a szerző szerinte ügyesen kezelte a stílusbéli különbségeket. Megtalálta a stílust, a tartalmat, az arányt, hogy mindezt könyvvé lehessen transzformálni - fogalmazott, kiemelve: a kötet fejezetei külön-külön is megállják helyüket.

Patyi András jelezte azt is: a könyv jó helyen, megfelelő külföldi példákat jelenít meg és gazdag személyes tapasztalat húzódik mögötte.

Varga Zs. András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja arról beszélt: a gyülekezési jogot nem kellett újrafogalmazni, de a szerző 2006 és 2009 közötti tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy elkészült Magyarország alaptörvénye. Megjegyezte: abban az időszakban a gyülekezési joggal kapcsolatban az állam azon intézményei, amelyek a polgárok jogait hivatottak védeni, elkezdték azt sérteni. A dékán lakmuszpapírnak nevezte a gyülekezési jog szabályozását, az egyes politikai természetű gyülekezéssel kapcsolatos mindennapi joggyakorlatot.

Hajas Barnabás rövid hozzászólásában köszönetet mondott kollégáinak, barátainak és a rendőrség különböző szerveinek a hasznos vitákért. Felidézte, hogy valamennyi utcai tömegrendezvényen részt vett az elmúlt években, és egy éve ült le a Századvéggel, hogy könyvvé formálja korábbi doktori értekezését.

Forrás: MTI


Médiamegjelenések:

Webrádió: Utcák, terek szabadsága - A gyülekezési jogról írt könyvet Hajas Barnabás

Havasok.hu: Utcák, terek szabadsága

Jogi Fórum: Utcák, terek szabadsága - A gyülekezési jogról - Kézikönyv szervezőknek, tüntetőknek, rendőröknek és bámészkodóknak

Magyar Hírlap - 2014. 04. 03. (8. oldal): Tombolt az erőszak Gyurcsány alatt

Átfogó kép a gyülekezési jog és a tüntetések kezelésének alakulásáról

Baranya Róbert

Utcák, terek szabadsága címmel a múlt héten jelent meg Hajas Barnabás, az ombudsmani hivatal főosztályvezetőjének, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusának könyve, amelyben a gyülekezései jog és a tüntetések kezelésének alakulásáról ad átfogó képet.

A könyvhöz az előszót Szabó Máté, az állampolgári jogok volt biztosa írta. „A politikai környezet Gyurcsány Ferenc lemondása után nyugodtabbá vált, és a rendőrségnek volt lehetősége a tanulásra, nem úgy, mint amikor a népszerűségét rohamosan elvesztő kormányfőt és kormányzatát az őt különösképpen szerető szélsőjobboldal igen vehemens utcai erőszakkal konfrontálta – fogalmaz az egykori ombudsman.

– A Gyurcsány Ferenc alatti kormányzati időszakban virágzott fel a Magyar Gárda, a Jobbik, gondoskodtak a folyamatos rossz hangulatról a romagyilkosságok, burjánzott el az erőszak és ellenerőszak a helyi interetnikai konfliktusban. (…) Ennél sokkal szebb látványt nyújt ma a kétharmados Fidesz–KDNP alatti helyzet.

Nem lehet mondani, hogy ne lennének tüntetések, de mégis mennyivel másként fest a kormány oktatáspolitikája ellen 2012 telén erőszakmentesen tüntető egyetemisták rendőri kezelése.” A kötet – alcíméből következően – kézikönyvként is szolgál „szervezőknek, tüntetőknek, rendőröknek és bámészkodóknak”, részletesen tárgyalja a gyülekezési jog fogalmát és tárgyát, kitér a tüntetések fajtáira, a rendőrségi eljárásokra vagy éppen a felfegyverkezett tüntető fogalmára. A könyv értékét emeli, hogy Hajas Barnabás nem az íróasztal mögül von le következtetéseket, hiszen az ombudsman munkatársaként az előző években szinte minden hazai demonstráción, tüntetéseken ott volt, hogy muníciót szerezzen elemzéséhez.

galéria

Fotó: Koncz György