Konrad Adenauer konferencia


Konrad Adenauer – kereszténydemokrata és európai államférfi


A Századvég Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung és az Andrássy Egyetem közös szervezésében  2016. október 13-án kerület megrendezésre az Értékek Európája konferenciasorozat részeként a Konrad Adenauer – kereszténydemokrata és európai államférfi című konferencia. A rendezvényen a diplomácia és a tudomány világából érkező neves előadók emlékeztek meg az egykori német kancellár személyéről, munkásságáról és politikai örökségéről.


A szakmai konferencia szűkebb és tágabb értelemben egyaránt megvilágításba helyezte Adenauer munkásságának hatását. A Századvég Alapítvány elnökének, Barthel-Rúzsa Zsoltnak a bevezető szavai után Frank Spengler, a KAS magyarországi képviseletvezetője, Prof. Dr. Masát András, az Andrássy Egyetem rektora, Manfred Emmes, a magyarországi Német Nagykövetség követe, majd Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes beszélt az európai kereszténydemokrácia hátteréről. „Európa per definitionem keresztény”, hangsúlyozta Semjén. Emellett kiemelte, Adenauer személye példaértékű minden kereszténydemokrata politikus számára. Tekintetbe véve a jelenlegi európai értékválságot, Semjén emlékeztetett, a nemzet fogalma nélkül „szegényebbé válna összeurópai kultúránk.”

A konferencián ezt követően Adenauer unokája, Konrad Adenauer adott betekintést a CDU legendás politikusának privát és családi életébe. Ezzel szemben Prof. Dr. Hendrik Hansen, az Andrássy Egyetem rektorhelyettese az 1945 utáni parlamentáris demokrácia félreértéseit és kihívásait fejtette ki előadásában, amelynek alapkövének letételéhez Adenauer is hozzájárult. Barthel-Rúzsa Zsolt az első blokk zárásaként beszélt a kereszténységről, mint a polgári felelősségvállalás részéről.

A második blokkban Dr. Alexander Brakel, a Konrad-Adenauer-Stiftung kereszténydemokrata politikával foglalkozó archívumának munkatársa fejtegette az adenaueri Európa- és külpolitika sajátosságait és kilátásait a háború utáni Németország időszakában. Brakel párhuzamba állította a jelenlegi európai fejleményeket az akkori eseményekkel. Mind Brakel, mind az utána következő előadó, Prőhle Gergely, Magyarország korábbi berlini nagykövete megjegyezte, hogy Adenauer már az 50-es években elmélkedett egy manapság újra népszerűvé váló témáról, a közös európai hadseregről. Prőhle megvizsgálta, mennyire érthető és nyomon követhető Adenauer politikája mai szemmel nézve, és rámutatott néhány gyakorlati következtetésre, melyeket a mai politikai döntéshozók is levonhatnak. Utolsó előadóként Szalai Zoltán a Mathias Corvinus Collegium igazgatója nyújtott betekintést a háború utáni időszak filozófiai-akadémiai vitáiba. Szembeállította egymással a frankfurti és münsteri filozófiai iskolákat illetve álláspontjukat Adenauer kormányáról.

Galéria

Képek forrása: Századvég