Fókuszban a visegrádi együttműködés: Századvég Nyári Egyetem 2013


A Századvég Politikai Iskola Alapítvány a Nemzetközi Visegrád Alap és a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának támogatásával 2013. augusztus 25. és szeptember 1. között Budapesten rendezte meg első, angol nyelvű Közép-európai Nyári Egyetemét „Visegrad Summer School – Enhancing Central European Cooperation in the Future of the EU” néven. Az egyhetes programra összesen húsz egyetemi hallgató érkezett a visegrádi országokból, Ausztriából és Németországból.


A Századvég Politikai Iskola Alapítvány a Nemzetközi Visegrád Alap és a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának támogatásával 2013. augusztus 25. és szeptember 1. között Budapesten rendezte meg első, angol nyelvű Közép-európai Nyári Egyetemét „Visegrad Summer School – Enhancing Central European Cooperation in the Future of the EU” néven. Az egyhetes programra összesen húsz egyetemi hallgató érkezett a visegrádi országokból, Ausztriából és Németországból.

A program során a résztvevők különböző tematikus napok, előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és intézménylátogatások keretében dolgozták fel a közép-európai együttműködés egyes területeit. Augusztus 26-án a Magyar Külügyi Intézetben a visegrádi együttműködés aktuális kihívásait vitatták meg meghívott vendégeink. Ezt követően Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vitaindító előadásában mutatta be a magyar külpolitika 2013-as Közép-Európa Évének fejleményeit, amit panelbeszélgetés követett.

A keddi nap programjának a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárja adott otthont Tatán, a kerekasztal-beszélgetés témája: a jövőben közösen felállítandó Visegrád Harccsoport kilátásai.

Szerdán (augusztus 28.) a térség gazdasági és energiabiztonsági kérdései kaptak főszerepet: a Nemzeti Külgazdasági Hivatal adott otthont a Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár előadásának, melyet kerekasztal-beszélgetés követett. Ezután Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó nagykövet tartotta meg a visegrádi együttműködés energiapolitikai vonatkozásait középpontba állító beszédét, majd Szemerkényi Réka miniszterelnöki főtanácsadó részvételével kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a program.

Augusztus 29-én az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete volt a házigazda, a téma pedig az európai szomszédság- és bővítéspolitika visegrádi vonatkozásai. Megnyitó előadást tartott Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának vezetője, majd Ódor Bálint EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár tartotta meg expozéját. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen többek között Schöpflin György EP-képviselő, Roman Kowalski lengyel nagykövet és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletvezetője vitatták meg a téma aktuális kérdéseit. A konferencia zárszavát Gordan Grlić Radman, az EU-hoz nemrég csatlakozott Horvátország nagykövete tartotta.

Az augusztus 30-i programot a Magyar Művészeti Akadémia látta vendégül, a téma pedig a közép-európai kulturális együttműködés volt. Hatos Pál, a Balassi Bálint Intézet főigazgatójának bevezető előadását követően a Budapesten működő kulturális intézetek (cseh, lengyel, osztrák, szlovák) vezetői osztották meg a hallgatósággal ebbéli tapasztalataikat kerekasztal-beszélgetésen.

Augusztus 31-én a nyári egyetem résztvevői a környezeti, gazdasági és humán fenntarthatóság témáját járták körül egy Balaton melletti kirándulás és workshop keretében.

A rendezvény hivatalos nyelve az angol volt. A fent felsorolt programok zártkörűek voltak, de – a keddi nap kivételével – sajtónyilvánosak.

„Egyre inkább nyilvánvalóbbá válik, hogy az unión belül is felértékelődik a visegrádi együttműködés jelentősége” – jelentette ki Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a Századvég Politikai Iskola Alapítvány első Közép-európai Nyári Egyetemének hétfői napján.

A Magyar Külügyi Intézetben megtartott hétfői konferenciát Zákonyi Botond, az MKI leköszönő főigazgatója, leendő bukaresti nagykövet, a nap házigazdája nyitotta meg. Ezután a nyári egyetemet támogató Nemzetközi Visegrád Alap (IVF) képviseletében Jári Ferenc nagykövet ismertette az IVF történetét, tevékenységét és a visegrádi együttműködés megszilárdításában betöltött pótolhatatlan szerepét.

Az első kerekasztal-beszélgetést Rácz András, az MKI vezető kutatójának előadása vezette fel, mely a „Think Visegrad” projektre, valamint az annak keretei között elkészült, a visegrádi együttműködés elmúlt 20 évét feldolgozó nagyszabású nemzetközi tanulmány következtetéseire fókuszált. A moderátori szerepet betöltő Bozóki András professzor (CEU) mellett a tanulmány szerzői, Rácz András (MKI), Bartha Dániel (CEPI) és Tomas Strazay (SFPA) ismertették szakmai álláspontjukat a főbb kérdésekben. A panelbeszélgetést meglehetősen aktív kérdés-válasz szekció zárta, amit ebédszünet követett.

A program második fele Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vitaindító előadásával indult, melyben a visegrádi (s tágabb értelemben a közép-európai) együttműködés fontossága mellett nem feledkezett meg Budapest gazdag és soknemzetiségű történeti kultúrájának bemutatásáról sem. Az államtitkári vitaindító előadást újabb kerekasztal követte: Patrick Voller, az Osztrák Néppárt külügyi igazgatója adta meg az alaphangot Miszlivetz Ferenc professzor (ISES – Kőszeg), Törő Csaba vezető kutató és Szilágyiné Bátorfi Edit, a Külügyminisztérium Közép-Európa Éve koordinátorának élénk és sok hallgatói kérdést provokáló vitájához.

A nyári egyetem 20 közép-európai hallgatója ezt követően az Alkotmánybíróságon tett látogatást, ahol betekintést nyertek a hazai alkotmányos berendezkedés és a testület gyakorlati munkájának rejtelmeibe.

A nyári egyetem programja kedden reggel Kumin Ferenc helyettes államtitkár parlamenti hivatalában folytatódott, ahonnan a résztvevők a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárjának tatai bázisára utaztak, a keddi kerekasztal-beszélgetés témája: a jövőben közösen felállítandó Visegrád Harccsoport kilátásai.

Különösen fontos a négyek együttműködése – MNO (videóval)