Átalakulás előtt az önkormányzatok


A kormány elképzelései szerint a jelenlegi 71-el szemben 260 kormányablak működne a jövőben - jelentette ki a területi közigazgatásért felelős államtitkár szerdán Budapesten, a Napi Gazdaság és a Századvég közös, az önkormányzatiság jövőjéről Budapesten megrendezett szerdai konferenciáján.


Ezek szerint valamennyi járásszékhelyen, és a többi között 19 MÁV állomáson is nyílik majd kormányablak - közölte Kovács Zoltán az önkormányzati vezetők részvételével megtartott tanácskozáson. Hozzátette: ezzel párhuzamosan a jelenlegi 255 ügykörről 2000 ügykörre bővítenék a szolgáltatási területeket. Mint elmondta: a területi közigazgatás átalakítása során egy ügyfélközpontúbb, költséghatékonyabb közigazgatás kialakítása volt a cél; ezt szolgálja a 177 járás létrehozása. Ezek mentén integrálják ugyanis az államigazgatási feladatok ellátását, így közelebb kerül az emberekhez az ügyintézés és csökken a bürokrácia - fűzte hozzá. Szintén szükségesnek tartják az elektronikus közigazgatás fejlesztését annak érdekében, hogy a vállalkozások minél hamarabb az ügyfélkapun intézhessék az ügyeiket. Ez jótékony hatás gyakorolna a gazdaság fejlődésére - mondta Kovács Zoltán.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára arról szólt: az önkormányzati rendszer folyamatos átalakításának az a célja, hogy miközben erősödik a helyi közösségek önszervezése, mindez költséghatékonyan történjen. Felidézte, hogy a rendszerváltáskor a helyi demokratikus irányítás megteremtése kapta a fő hangsúlyt és a finanszírozási szempontokra kevésbé koncentráltak. Ennek igen súlyos költségvetési hatásai voltak, és igen hamar kiderült, hogy nem fenntartható a rendszer finanszírozása. Ugyanakkor 2003 után drasztikusan megnőtt az önkormányzatok adósságállománya, és 2011-re olyan mértékűvé vált az eladósodás, hogy a települések működőképességét veszélyeztette. Ezért vállalta át az állam az adósságtömeget - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Úgy vélekedett: egy kistelepüléstől nem várható el, hogy térségben gondolkodjon, ezért vált állami feladattá a szakképzés, a középiskolai képzés szervezése, vagy a kórházak működtetése. Továbbá az általános iskolák működtetése is sokszor meghaladta a települések erejét és nem volt esély a köznevelés, közoktatás megújítására - mondta Pogácsás Tibor.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke az hangsúlyozta: a z MJVSZ üdvözli azt az elképzelést, amely szerint az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani a kormány. Ugyanis korábban sok olyan beruházás valósult meg a településeken, amelyekről később kiderült, hogy fenntartásuk meghaladja az önkormányzat erejét - tette hozzá. Közlése szerint a 23 megyei jogú város a magyar GDP 40 százalékát termeli meg, ezért beleszólást kérnek a fejlesztéspolitikai döntésekbe. Ennek érdekében - elképzeléseik szerint - olyan, úgynevezett pólusok mentén kellene felhasználni a forrásokat, amelyeket egy-egy megyei jogú város és az agglomerációjába tartozó települések alkotnak. Olyan fejlesztéseket érdemes támogatni, amelyek jövedelmet biztosítanak a helyben lakók számára és iparűzési adót produkálnak - mondta Kósa Lajos.

Sajtóvisszhang: 

http://www.hirado.hu/2014/11/26/kovacs-zoltan-a-kormanyablakok-boviteset-tervezi-a-kormany/

http://www.dehir.hu/belfold/jelentosen-bovitene-a-kormanyablak-halozatot-a-kormany/2014/11/26/

http://orientpress.hu/136300

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/11/kovacs-zoltan-a-kormanyablak-halozat-boviteset-tervezi-a-kormany.html

http://www.mon.hu/kovacs-zoltan-a-kormanyablak-halozat-boviteset-tervezi-a-kormany/2707152

http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/onkormanyzati-allamtitkarsag/hirek/a-cel-a-koltseghatekony-onkormanyzati-rendszer-kialakitasa

http://mno.hu/belfold/megtriplazhatjak-a-kormanyablakok-szamat-1260367

https://www.youtube.com/watch?v=QrdFrp5_yiA

https://www.youtube.com/watch?v=ZdzrMf507EI

http://www.origo.hu/itthon/20141126-tobb-kormanyablakot-igert-a-kormany-tavaly-mint-iden.html

http://444.hu/2014/11/26/a-kormanyablakok-boviteset-tervezi-a-kormany/

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-684394

http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/26/71-helyett-260-kormanyablak-lehet/

galéria