A V4-Izrael szövetség növekvő jelentősége


A mai napon a Századvég Alapítvány és az Israel Public Diplomacy Forum közös rendezvényén Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke nyitóbeszédében elmondta: míg Nyugat-Európa identitását veszíti, addig Izraelnek és a visegrádi országoknak egyaránt fontos az identitás megőrzése. 


A Századvég Alapítvány és az Israel Public Diplomacy Forum nevű szervezet A V4-Izrael szövetség növekvő jelentősége című szakmai eszmecseréjét Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy az Európában élő emberek másképpen gondolkodnak a jövőről, mint a politikusok.

Míg Nyugat-Európa identitását veszíti, addig Izraelnek és a visegrádi országoknak (V4-eknek - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia), egyaránt fontos az identitás megőrzése - jelentette ki.

Németh Zsolt hozzászólásában Bibó Istvánnak A kelet-európai kisállamok nyomorúsága című esszéje alapján úgy vélekedett, megérthető, hogy a kis európai nemzetek miért léteznek ma is. Miért van az a bizonyos megközelítésük a nemzeti jelleghez, az államisághoz és az identitáshoz, a közép-európai államok miért tekintenek előre.

"Amikor a nemzetek Európájáról, a nemzetállamok jelentőségéről és kompetenciájáról beszélünk, akkor a nézeteinket azoknak a körülmények alapján állapítjuk meg, amelyben élünk, ahogy önmagunkat értelmezzük" - mondta.

Hozzátette, hasonlóképpen érzünk Izraellel kapcsolatban. "Úgy véljük, hogy a nemzeti szuverenitás, nemzeti identitás nem a múltunknak a része, hanem úgy hisszük, hogy ezek a legfontosabb előfeltételeink a túlélésre, a fennmaradásunkra". Ebből a szempontból nézve Izrael mint demokrácia egy külső posztja a demokráciának az európai értékek tekintetében a Közel-Keleten, de olyan környezetben, amelyből hiányzanak ezek az alapvető dolgok, a demokrácia megteremtéséhez szükséges európai értékek.

A továbbiakban Németh Zsolt arról beszélt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő júliusi magyarországi látogatása - amikor megbeszélést folytatott a visegrádi országok kormányfőivel - rendkívüli fontosságú volt a magyar-izraeli kétoldalú kapcsolatok szempontjából. Az időzítés tökéletes volt a látogatásra, útja előtt ugyanis egy héttel Magyarországon járt Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, aki antiszemitának nevezte Orbán Viktor magyar kormányfőt. A bizottsági alelnök úgy érezte, hogy az Európai Unió egyik tagállamnak vezetőjét megvádolhatja ezzel - mondta Németh Zsolt. Ezt követően jött Netanjahu, aki elmagyarázta, nem érzi, hogy Orbán Viktor antiszemita lenne. Egyben arról beszélt, itt ideje annak, hogy ne vádoljanak embereket, illetve Izrael barátait ilyen fajta kijelentésekkel - tette hozzá.

A fideszes politikus közölte, azóta újfajta párbeszéd kezdődött el, az események megváltoztak Európában, akár a migráció kérdésében is. Az az agresszív hangnem, amely ellene volt az értékalapoknak és megközelítéseknek, megszűnt. Ez volt az a momentum, amely megmutatta, hogy európai közösségekben is megváltozott a hozzáállás, ugyanis nagyon sok zsidó él Európában. Ezeket a közösségeket figyelembe kell venni ebben a folyamatban - emelte ki.

Ezzel összefüggésben Németh Zsolt hangsúlyozta: "minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük ezt a Magyarországon élő zsidó közösséget, és nem minden eredmény nélkül tesszük".

Az eszmecserén az Israel Public Diplomacy Forum elnöke, Ejton Gilboa arról beszélt, hogy az általa képviselt nonprofit, párton kívüli nevelési szervezet célja jobban megértetni, hogy mi történik valójában a Közel-Keleten. Hangsúlyozta, hogy Barack Obama volt amerikai elnök politikája az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban hibás volt. Nincs ez másként az arab tavasz megítélésében sem; úgy vélték Nyugaton, hogy a helyi diktátorok távozásával megvalósulhat a demokrácia a közel-keleti térségben. Izrael és a mostani amerikai vezetés már jobban megértik egymást - mondta.

Gilboa nehezményezte, hogy az Európai Unió, főképpen Németország és Franciaország nem érti a Közel-Keleten történteket, nem működik együtt Izraellel. Ezért is hasznos lehet a kooperáció a V4-ekkel - fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy Netanjahu júliusi magyarországi látogatásnak már mutatkoznak az első eredményei, a V4-ek jeruzsálemi csúcstalálkozója pedig újabb lendületet adhat majd együttműködésüknek.

Forrás: MTI, Századvég

 

Galéria