Se összefogás, se megújulás – Baloldali szövetségek a megyei jogú városokban


Az őszi önkormányzati választásokra készülve részleges együttműködés valósul meg az MSZP, a DK és az Együtt-PM között. A szocialisták budapesti pozícióikból mára sokat veszítettek, de vidéken még mindig az MSZP a legerősebb baloldali ellenzéki párt. A megyei jogú városokban a közös polgármesterjelöltek döntő többsége régi szocialista politikus lett, aminek következtében a szocialista párt baloldali riválisai távolabb kerülnek céljuktól, hogy új baloldali imázst kialakítva önálló politikai erőként mutassák meg magukat.


A három baloldali párt a megyei jogú városok kétharmadában nem indít egymás ellen jelölteket: a 23 megyei jogú város közül 17-ben született MSZP- DK- Együtt-PM megállapodás. Öt városban (Győr, Miskolc, Nagykanizsa, Székesfehérvár és Zalaegerszeg) részleges összefogás jött létre – különböző felállásokban –, Debrecenben pedig mindhárom párt külön állít jelöltet a polgármesteri címért, illetve nem működnek együtt az egyéni jelöltek és a kompenzációs lista tekintetében sem.

A pártok koordinált jelöltállítási stratégiája illeszkedik a helyi önkormányzatok választási rendszeréhez, amely értelmében mind a polgármester-választás, mind az egyéni választókerületi voksolás esetén a legtöbb szavazatot kapott jelölt kap mandátumot. Ennek megfelelően az MSZP- DK- Együtt-PM pártok alapvetően a közös jelöltállításban érdekeltek, céljuk a baloldali voksok koncentrálása. Nyitott kérdés azonban, hogy a baloldali szavazatok valóban koncentrálódni fognak-e az októberi voksoláson, ugyanis a közös polgármesterjelöltek a megyei jogú városok szinte mindegyikében régi MSZP-s politikusok.  A szocialista polgármesterjelöltek túlsúlya nem meglepő, hiszen – habár Budapesten az MSZP visszaesésének következtében már fej-fej mellett áll a három baloldali párt – vidéken továbbra is a szocialista párt a legerősebb baloldali ellenzéki erő. Azonban a tavaszi országgyűlési és az európai parlamenti voksolás megmutatták, hogy a régi szocialista politikusok által megszólítható szűk baloldali szavazóbázis nem versenyképes a kormánypártok támogatottságával, illetve nem alkalmas új baloldali arculat kialakítására.

A baloldali erők önkormányzati választási együttműködése megismétli az országgyűlési voksolás előtti hosszadalmas szövetségkötés folyamatát és eredményét. A legtöbb helyen a koordinált, közös jelöltállítás régi szocialista politikusok újbóli indítását jelenti, vagyis az MSZP baloldali riválisai – az Együtt-PM és a DK – lemondanak stratégiai céljukról, az önálló politikai arculat kiépítéséről. A megismételt választási együttműködés és annak mikéntje azt mutatja, hogy a helyi, önkormányzati szint sem lehet a baloldal megújulás alapja.

Megyei jogú város Polgármesterjelöltek    Választókerületek egyéni képviselőjelöltjei 
       
Békéscsaba MSZP- DK- Együtt-PM- Magyar Liberális Párt közös jelöltje Velkey Gábor (független).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Debrecen  Külön indulnak a baloldali pártok, az MSZP jelöltje Madarasi István (MSZP).    Az MSZP és a DK az összes kerületben indít önálló jelöltet, és a pártok önálló listákat állítanak.
       
Dunaújváros  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Pintér Attila (MSZP).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista. 
       
Eger  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Szalóczi Géza (Együtt-PM).    Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Érd  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Farkas Zsuzsanna (független).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Győr  Részleges összefogás: MSZP- Együtt-PM közös jelöltje Szabó Sándorné (MSZP), a DK jelöltje Neupor Zsolt volt MSZP-s önkormányzati képviselő.   Részleges összefogás: az MSZP és az Együtt-PM közösen állít jelölteket (fele-fele arányban) és listát, a DK külön.
       
Hódmezővásárhely  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Kiss Andrea (MSZP).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Kaposvár  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Kováts Imre.   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Kecskemét  Az Együtt-PM jelöltje Hugyecz Zoltán (független), akit az MSZP és a DK is támogat.   A választókerületekben az MSZP külön indít jelölteket, és külön állít listát.
       
Miskolc Részleges összefogás: MSZP- DK közös jelöltje Pásztor Albert (független), az Együtt-PM önálló jelöltet állít.   -
       
Nagykanizsa  Részleges összefogás: Az MSZP jelöltje Károlyi Attila (2011-ig MSZP tag), a DK és az Együtt-PM közös jelöltje Bodó László (független).   Az MSZP külön indít egyéni jelölteket és önálló kompenzációs listát állít. 
       
Nyíregyháza  Közös jelölt: MSZP- DK- Együtt-PM- Függetlenek Egyesülete- Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség közös jelöltje Nagy László (MSZP).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Pécs MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Kovács Ágnes.   MSZP- Együtt közös jelöltek és lista, DK ezeket külön.
       
Salgótarján  MSZP- DK- Együtt-PM- Munkáspárt 2006- Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja- Tarjáni Városlakó Egyesület közös jelöltje Dóra Ottó (MSZP).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Sopron  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Walter Dezső (független, korábban is az MSZP jelöltjeként indult).    Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Szeged  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Botka László (MSZP).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Szekszárd  Az MSZP, a DK és az Együtt-PM is az LMP jelöltjét Hadházy Ákost támogatja.   Az LMP nem indít egyéni jelölteket, a baloldali pártok közösen állítanak jelölteket és listát.
       
Székesfehérvár  Részleges összefogás: az MSZP- Együtt-PM közös jelöltje Márton Roland (MSZP), a DK jelöltje Csabai Béla.   MSZP- Együtt-PM koordinált indítás (fele-fele arányban állítanak jelölteket) és közös lista, a DK minden körzetben saját képviselő-jelöltet állít.
       
Szolnok  Együtt Szolnokért elnevezéssel az MSZP- DK- Együtt-PM és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös jelöltje Radócz Zoltán (helyi MSZP elnöke).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Szombathely  MSZP- DK- Együtt-PM közös jelöltje Ipkovich György (MSZP).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Tatabánya  MSZP- DK- Együtt-PM és civil szervezetek közös jelöltje Fekete Miklós (MSZP).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Veszprém  MSZP- DK- Együtt-PM- Liberálisok és egy civil szervezet, a Lokálpatrióták közös jelöltje Katanics Sándor (2010 előtt MSZP, majd DK tag).   Koordinált jelöltállítás és közös kompenzációs lista.
       
Zalaegerszeg  Részleges összefogás: Külön jelöltet indít az MSZP a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának támogatásával, Kiss Ferenc (MSZP) személyében.   Az MSZP önállóan indít jelölteket és állít kompenzációs listát. A DK és az Együtt koordinált jelöltállításban és közös listában állapodott meg.
DK- Együtt-PM és Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) közös jelöltje dr. Kocsis Gyula (EZE).