MSZP-Jobbik együttműködés


A kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetséget rendszeresen éri az a politikai vád, hogy együttműködik valamelyik ellenzéki csoportosulással. Egyik oldalról a Jobbik Magyarországért Mozgalom Fidesz-MSZP nagykoalíciót szokott emlegetni („a rendszerváltás óta rivális Fidesz és MSZP a háttérben nem is annyira riválisok, sőt, egy nagykoalíció sem lenne kizárható”[1]). Másik oldalról pedig a balliberális tábor az „összenő, ami összetartozik”[2]szlogennel szokott a Fidesz és a Jobbik vélt szoros kapcsolatára utalni. A két jobboldali párt közti „rejtett együttműködésről”[3] idén tavasszal még egy amerikai jogász professzor is értekezett a New York Times hasábjain.

Mindezek tükrében érdemes megvizsgálnunk a három legnagyobb frakcióval rendelkező parlamenti párt – a Fidesz, az MSZP és a Jobbik – közti kapcsolatot. Helyi szinten, a települések irányítása kapcsán a pártfegyelem jellemzően gyengébb, a kisebb községek felé haladva a pártvezetés egyre kevésbé kontrollálja a helyi szervezetek működését. Ebből kifolyólag helyi szinten informális és formális együttműködésről egyaránt beszélhetünk: jobbikos polgármestere és szocialista alpolgármestere van például Tapolcának, illetve Gyöngyös MSZP-s polgármesterének egyik alpolgármestere jobbikos.

Érdekesebb azonban az országos szint vizsgálata, hiszen elsősorban ez formálja a politikai napirendet, erre fókuszál a közéleti nyilvánosság, és maguk a pártok is. A pártok között országos szinten megvalósuló együttműködés egyik konkrét, könnyen hozzáférhető és jól számszerűsíthető formája az országgyűlési voksoláson történő együttszavazás. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz közti kapcsolat elemzéséhez éppen ezért a jelenlegi Országgyűlés szavazásait vesszük számba, a Parlament 2014. május 6-i megalakulásától a 2015-ös tavaszi ülésszak végéig, június 15-ig. Kutatásunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen gyakorisággal szavaz együtt a Fidesz és a Jobbik, az MSZP és a Jobbik, illetve a Fidesz és az MSZP.

http://alfahir.hu/kuszobon_az_mszp_fidesz_nagykoalicio

http://nepszava.hu/cikk/1063372-vegul-csak-osszeno-ami-osszetartozik

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/fidesz-jobbik_koalicio_magyarorszag_elen_amerikai_velemeny_.595055.html

A jelenlegi Országgyűlés szavazásainak elemzése cáfolja a baloldali pártok által hangoztatott Fidesz-Jobbik koalíciót, sőt, inkább egy „vörös-barna” összefogásra enged következtetni. A táblázatban jól látható, hogy az MSZP nagyságrendekkel többször szavaz együtt a Jobbikkal, mint ahányszor a Fidesz képviselő így tesznek. A legutóbbi teljes ülésszakban, 2015. február 1. és június 15. között a Szocialista Párt 227 alkalommal szavazott együtt a Jobbikkal, miközben a két jobboldali párt csak 49 esetben szavazott egyformán. Százalékokban kifejezve a szavazások közel felében, 48,7%-ban szavazott együtt az MSZP és a Jobbik, míg ez az arány a Fidesz-Jobbik esetében mindössze 10,5%.

A számok az Országgyűlés korábbi ülésszakaiban is hasonló képet festenek. 2014 őszén az összes voksolás 45,9%-ában szavazott együtt az MSZP és a radikális jobboldal (170 alkalommal), míg a Fidesz és a Jobbik csak a szavazások 7,8%-ában szavazott együtt (29 esetben).

 A tavaly tavaszi csonka ülésszakban, 2014. május 6. és június 15. között a két jobboldali párt összesen 6 alkalommal szavazott ugyanúgy (7,8%), az MSZP pedig 29 alkalommal voksolt ugyanúgy, mint a Jobbik (29,8%).

A jelenlegi Országgyűlés szavazásainak elemzése tehát azt mutatja, hogy a szocialisták nagyságrendekkel többször szavaznak együtt a Jobbikkal, mint a kormánypártok képviselői. Ezt a jelenséget pedig csak részben magyarázza az a tény, hogy az MSZP és a Jobbik ellenzéki pártok, hiszen egy kormánypárti javaslat elutasítását a jelenlevő képviselők „nem” szavazattal és „tartózkodással” egyaránt jelezhetik.