Az időközi önkormányzati választások kirajzolják a választási trendeket


Az időközi önkormányzati választások eredményei alapján számos esetben megindul a pártok esélyeinek latolgatása.  Az egyes eredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, azonban az éves összesítés kirajzolja a valós politikai erőviszonyokat.

Az országgyűlési választásokat megelőző évek időközi önkormányzati választásai már többnyire tükrözik a választásokon várható eredményeket. A 2009-es évben tartott időközi választásokat tekintve látható, hogy azok eredményei kirajzolták a 2010-es erőviszonyok alakulását.

Az elemzés során kvalitatív szempontokat nem vettünk figyelembe, tehát az egyes önkormányzati posztok súlyát, politikai értékét úgy vettük számításba, mint amelyek egymást kiegyensúlyozzák. A 2009-es pécsi polgármester-választás kivételes volt, egy olyan eredmény, amely ténylegesen és szimbolikusan óriási tétet hordozott. Ilyen értékű választásra 2013-ban nem került és nem is kerül sor a hátralevő hónapokban.

Az időközi önkormányzati választásokat eredményei rendre a független jelöltek dominanciáját mutatják, a pártok jelöltjei általában együttvéve 15-20-ot érnek el. A pártviszonyok alakulására tehát az független jelöltektől eltekintve lehet következtetni.

(A teljes cikk az oldal alján, a dokumentumok között található)

Dokumentumok:

Időközi önkormányzati választások 2009-2013