Vona Gyurcsány babérjaira tör


Vona Gábor népszerűsége a népszavazás óta jelentősen csökkent – derült ki a Századvég felméréséből. A politikus megítélése Gyurcsány Ferenchez hasonlóan kifejezetten kedvezőtlen, míg Orbán Viktor továbbra is a legnépszerűbb politikai vezető Magyarországon.


A kutatás tanúsága szerint továbbra is Orbán Viktor a legnépszerűbb hazai politikus, minden második válaszadó kedvező véleményt formált a miniszterelnökről, negatív véleménye pedig a megkérdezettek 42 százalékának volt.

Ezzel szemben Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc megítélése továbbra is kifejezetten kedvezőtlen. Vona Gáborról a megkérdezettek több mint kétharmada (67 százaléka) rossz véleménnyel van, 19 százalék kedveli, 13 százaléknak pedig nincs véleménye róla. Gyurcsány Ferencről a lakosság 76 százaléka formált negatív véleményt és 14 százalék pozitívat.

Vona esetében az is elmondható, hogy a kutatóintézet legutóbbi felméréseinek eredményei alapján a Jobbik vezetőjének népszerűsége 2016. október – vagyis a kvótanépszavazás – óta csökken. Ahogy arra korábban rámutattunk, a politikus népszerűségvesztése a Jobbik szavazótáborának erodálódásával párhuzamosan zajlik.

Az MSZP elnökét, Molnár Gyulát sokan továbbra sem ismerik (12 százalék), illetve nem tudnak véleményt alkotni róla (26 százalék). A véleménnyel rendelkezők körében a szocialista vezető is összességében népszerűtlen (a teljes népesség 48 százalék kedvezőtlen véleménnyel van róla).

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok döntő többsége (61 százaléka) az Orbán Viktor által vezetett Fideszt alkalmasabbnak tartja a kormányzásra, mint Vona Gábor Jobbikját.

 

Módszertan

1000 fős országos megkérdezés CATI módszerrel, 2016.12.02 - 2016.12.06. között.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány