Vona Gábor lejtmenetben


A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége Orbán Viktort látja legszívesebben a miniszterelnöki pozícióban. Vona Gábor támogatottsága mindössze 7 százalék, amelynek hátterében az elmúlt időszakot jellemző népszerűségvesztése áll.


A 2018-as országgyűlési választások közeledtével érdemes megvizsgálni a pillanatnyi erőviszonyokat a vezető politikusok, miniszterelnök-jelöltek között. A Századvég szeptember közepén végzett közvélemény-kutatása a felnőtt magyar lakosság preferenciáit térképezte fel ezen a területen.

A magyarok többsége (minden második választópolgár) továbbra is Orbán Viktort látja legszívesebben a miniszterelnöki pozícióban. Botka László támogatottsága 17 százalék, őt követi Vona Gábor 7 százalékkal. Emellett a válaszadók 17 százaléka egyik felsorolt kormányfőjelöltet sem látná szívesen a miniszterelnöki székben, 2 százalék pedig valaki mást preferálna.

A fenti erőviszonyok szorosan összefüggnek a politikusok népszerűségének alakulásával. A Századvég korábbi kutatásainak fényében Orbán Viktor megítélése összességében egyrészt a legkedvezőbb Magyarországon, másrészt kifejezetten stabilnak mondható az elmúlt éveket tekintve. A legnagyobb változás a Jobbik elnökének esetében látható. Vona Gábor megítélése lényegében egy éve, a kvótanépszavazás óta trendszerűen romlik. 2016 szeptemberében a válaszadók 25 százaléka volt kedvező véleménnyel Vona Gáborról, ez az arány 2017 szeptemberére 12 százalékra csökkent, ezzel párhuzamosan az elutasítottsága 51 százalékról 68 százalékra nőtt. A csökkenés hátteréről sokat elárul, ha megvizsgáljuk Vona Gábor népszerűségi adatait a 2014-es pártpreferenciák függvényében. A 2014-es parlamenti választásokon a Jobbikra szavazók 40 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van Vona Gáborról, azaz a „régi” jobbikosok jelentős része csalódott a pártelnökben.

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. szeptember 18–22. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány