Végleg szétszakadni látszik a baloldal


A Századvég legfrissebb felmérése szerint a Fidesz–KDNP stabil vezető pozícióból várhatja a közelgő őszi önkormányzati választásokat. A július végén készült 1000 fős, országos kutatás eredményei alapján jelenleg a Jobbik az első számú ellenzéki párt, az MSZP pozíciója romlott. A baloldali politikusok népszerűségi indexeinek alakulása pedig a baloldal teljes szétszakadásának jeleit mutatja.


A kutatás tanúsága szerint a Fidesz–KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna „most vasárnap”. A kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat. A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt. A teljes népesség körében a szocialisták 9, az LMP 4 százalékon áll. Az Együtt–PM támogatottsága 3, a Demokratikus Koalícióé pedig 6 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna.

A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is egyértelmű: ebben a közegben 53 százalékos a pártszövetség támogatottsága. A biztos szavazók körében a Jobbikra 18, az MSZP-re 12, az LMP-re 4 százalék voksolna. Ebben a közegben az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé 7 százalékos. A fentieken kívül más pártra a biztos szavazó választók 2 százaléka adná a szavazatát.

A politikai mezőben érdemi változás az MSZP gyengülése és a DK ezzel párhuzamos erősödése. Mindez azt jelenti, hogy a baloldali pártok elsősorban egymástól hódítanak el szavazókat, nem a bizonytalan választók közül. Együtt a baloldal jelenleg sem erősebb, mint 2014 áprilisában volt, amikor a szereplők közös listán indultak.

Megdöbbentő képet mutat a hazai baloldal, ha vezető politikusaik kedveltségi/elutasítottsági indexeit saját szavazóik körében vizsgáljuk.

Az elmúlt hónapok választási küzdelmei és belharcai után jól láthatók a törésvonalak a korábban szövetséges pártok választói körében.

Gyurcsány Ferenc népszerű ugyan saját pártjában, az MSZP és az Együtt választóinak többsége azonban már elutasítja. Hasonló a korábbi MSZP-elnök és kormányfőjelölt Mesterházy Attila helyzete: őt a DK és különösen az Együtt választói nem kedvelik.

Bajnai Gordon népszerű saját pártjában és a DK-ban, de a többség már nem szimpatizál vele az MSZP-ben.

Az új szocialista elnök, Tóbiás József népszerűsége mindenhol alacsony, még saját szavazói körében is.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2014. július 22–25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.