Változatlan Fidesz-fölény februárban


Stabilizálódott a kormánypártok pozíciója a politikai piacon – derül ki a Századvég legfrissebb, februári közvélemény-kutatásából. A Jobbik elmúlt időszakban tapasztalható erősödése ellenére változatlan a Fidesz–KDNP fölénye, a baloldali pártok támogatottsága pedig stagnál.


A kormánypártok a teljes népességen belül jelenleg 30 százalékon állnak, őket követi a Jobbik 16 százalékkal, a harmadik továbbra is az MSZP 12 százalékkal. Az LMP-re és a DK-ra 3-3, míg az Együttre a lakosok 2 százaléka adná szavazatát. Más pártok támogatottsága összesen 2 százalékos, a magukat bizonytalannak vallók aránya pedig jelenleg 32 százalék a felnőtt lakosságon belül. 

A biztos szavazó pártválasztók körében is változatlan kormánypárti fölényt tapasztaltunk. Ebben a közegben a Fidesz–KDNP 45, a Jobbik 25, az MSZP 19 százalékon áll. Az LMP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága 4-4, az Együtté 2, míg más pártoké 1 százalék.

Ami a vezető politikusok megítélését illeti, a miniszterelnök esetében javulást tapasztaltunk 2014. decemberhez képest, ami szintén a kormány megítélésének stabilitására utal. Jelenleg a felnőttkorú lakosság 42 százalékának kedvező a véleménye Orbán Viktorról, míg ez az arány decemberben 40 százalék volt. 

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015. február 5–10. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.