Továbbra is töredezett a baloldal


A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásának tanúsága szerint az előző hónapokhoz képest nem változott jelentősen a politikai erőtér.


A teljes népesség körében továbbra is a választásra jogosult állampolgárok 32 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap tartandó voksoláson. A második helyen a Jobbik áll 11 százalékkal, megelőzve a Magyar Szocialista Pártot, amely támogatottsága július végén 10 százalék. A teljes népesség körében a DK-ra 4 százalék szavazna, az LMP-re 3 százalék, míg az Együtt továbbra is 1 százalékon áll. Más pártokra a megkérdezettek 6 százaléka adná a voksát, míg a bizonytalanok aránya – a májusi felmérési eredménnyel egybehangzóan – 33 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók preferenciáira is a stabilitás jellemző, csupán hibahatáron belüli elmozdulások történtek a kutatóintézet legutolsó felmérése óta. A Fidesz-KDNP támogatottsága júliusban 1 százalékponttal magasabb, vagyis szinte minden második biztos szavazó pártválasztó – 48 százalékuk – a pártszövetségre voksolna jelenleg. Az MSZP támogatottsága 2 százalékponttal visszaesett, míg a Jobbik szavazótábora 1 százalékponttal nőtt május óta, így jelenleg a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka szavazna az MSZP-re és 19 százalékuk a Jobbikra. A DK és az LMP egyaránt a biztos szavazó pártválasztók 5–5 százalékának támogatottságát tudhatja maga mellett, csakúgy mint az előző, májusi felmérés eredményei szerint. Az Együtt ebben a közegben is 1 százalékot ért el, más pártokra pedig a biztos szavazó pártválasztók 5 százaléka szavazna.

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. július 21–25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány