Tovább erősödött a Fidesz


Szeptemberre magukra találtak a kormánypártok. Az év első felében jellemző bizonytalanság után júniusban mutatkoztak a fordulat első jelei. Mára egyértelművé vált, hogy a Fidesz–KDNP növekedése trendszerű. Az MSZP csökkenése megállt, a Jobbik gyengült.

A Fidesz–KDNP a teljes népesség körében 2015. szeptember elején 31 százalékon állt, a júniusban megfigyelt növekedés tehát folytatódott. A Jobbik támogatottsága csökkent mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. Jelenleg 15 százalék az előbbi csoportban. Az MSZP pozíciója a teljes lakosság körében változatlan:

8 százalék támogatja őket. A DK-ra a lakosság 6, az Együttre pedig továbbra is 2 százaléka szavazna. Az LMP szeptember elején 5 százalékon állt. A biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága tovább erősödött: 41 százalékos. Második helyen itt is a Jobbik áll, 26 százalékkal, de már csökkenő trendben. Az MSZP zsugorodása megállt a biztos szavazó pártválasztók dimenziójában, sőt 15-ről 16 százalékra javított. Az LMP ebben az összevetésben is 5 százalékon áll. A DK helyzete változatlan (8 százalék). Az Együtt ebben a körben sem ér el jelentősebb eredményt (2 százalék).

2015. szeptember elején a felnőtt népesség negyede (25 százalék) a kormány távozását szeretné, maradását a ciklus végéig pedig a lakosság 71 százaléka. Június óta 6 százalékponttal nőtt a kormány maradása mellett állók, és 8 százalékponttal csökkent a távozását kívánók köre.

MÓDSZERTAN
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015. szeptember 1–4. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATImódszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.