Töretlen Tarlós István előnye


Az ellenzéki előválasztások végéhez közeledve a Századvég megvizsgálta a főpolgármester-aspiránsok népszerűségét, hogy külön-külön is látható legyen az egyes jelöltek támogatói bázisa, továbbá a kutatás tárgyát képezte a jelenlegi főpolgármester tevékenységével kapcsolatos választói elégedettség is.


A kutatási eredmények szerint Tarlós Istvánra a válaszadók 50 százaléka voksolna, amely szélesebb körű támogatást jelent, mint a politikai jobboldal jelenlegi fővárosi bázisa. Ehhez képest jelentősen eltörpül a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, Karácsony Gergely támogatottsága, amely pusztán 21 százalék. A Demokratikus Koalíció jelöltje, Kálmán Olga mindössze harmadik helyen áll a jelöltek rangsorában: a biztos szavazók 15 százaléka voksolna az egykori műsorvezetőre. Puzsér Róbert és a Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor releváns támogatottsággal nem rendelkezik: az előbbi 8, az utóbbi 6 százalékon áll a biztos szavazók körében.

A felmérés kitért Tarlós István munkájának megítélésére is. A biztos szavazók 57 százaléka elégedett a jelenlegi főpolgármester tevékenységével, amely elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy Tarlós Istvánt kompetens, erős városvezetőként ismerhették meg az elmúlt években. A megkérdezettek 41 százaléka inkább elégedetlen a Fidesz-KDNP jelöltjének teljesítményével, míg 2 százalékuk nem foglalt állást a kérdésben.

Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett a budapesti felnőtt lakosság körében 2019. június 15-18. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott  felnőtt korú személyt kérdeztünk meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit Budapest összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány