Tíz éve vezet a Fidesz


2006 nyarán vette át a vezetést a pártok versenyében a Fidesz. Az elmúlt tíz évben e tekintetben nem történt érdemi változás a magyar belpolitikában. A Századvég 2016. júniusi közvélemény-kutatása szerint továbbra is a legnagyobb jobbközép néppárt áll az élen.


2006 nyarán kezdődött az a jobboldali fordulat a magyar belpolitikában, amelynek eredményeként a Fidesz tartósan átvette a vezetést a pártok versenyében. Ez mind a mai napig változatlan, függetlenül attól, hogy időközben a párt támogatottsága, a politikai ciklusok természetének megfelelően, időközönként csökken vagy emelkedik.

2016 júniusában a teljes népesség körében 29 százalék támogatja a Fideszt. A Jobbik 13 százalékon áll, az MSZP pedig 9 százalékon. Az ellenzék pozíciói nem változtak érdemben az év első felében. A DK támogatottsága 5 százalék, az LMP-é pedig 3 százalék.

A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP jelenleg 44 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága 24 százalékos, az MSZP-é 16. Ebben a választói csoportban a DK 8 százalékon, az LMP pedig 4 százalékon áll.

A kutatás módszertana
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. június 1–5. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Budapest, 2016. június 10.

Századvég Politikai Iskola Alapítvány