Szinte mindenki támogatja a minimálbér emelésétA Századvég felmérése alapján a magyar lakosság döntő többsége támogatja a kormány év végén bejelentett szociális intézkedéseit. A minimálbér- és nyugdíjemeléssel, valamint a nyugdíjasok eseti támogatásával politikai hovatartozástól függetlenül a lakosság többsége egyetért.


A magyar kormány számos szociális intézkedést jelentett be novemberben és decemberben. Ennek képezi részét a 2017-től várható minimálbér-emelés és nyugdíjemelés, valamint a nyugdíjasok tízezer forintos eseti támogatása. A fenti döntések fogadtatása vegyes volt a politikai szereplők körében. A Századvég aktuális közvélemény-kutatása ezúttal annak járt utána, hogy mi a véleménye a felnőtt korú magyar lakosságnak ezekről az intézkedésekről.

A kutatás eredményei egyértelműen rávilágítanak, hogy a magyarok döntő többsége üdvözli a kormány nyugdíj- és minimálbér-emeléssel kapcsolatos intézkedéseit. A megkérdezettek 94 százaléka ért egyet azzal, hogy 15 százalékkal emelkedik a minimálbér, a 2017-es nyugdíjemelés támogatottsága pedig 85 százalékos. Mindkét intézkedés esetében minimális azok aránya, akik ellenzik a kormány döntéseit (5, illetve 14 százalék). Hasonló mondható el arról az év évi támogatásról, melyet a magyar nyugdíjasok kapnak. A válaszadók több mint háromnegyede (77 százaléka) támogatja, hogy még 2016 decemberében minden nyugdíjas 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kap. A kutatásból kiderül az is, hogy bár alacsonyabb a fenti intézkedések támogatottsága az ellenzéki pártok szavazótáborában, leszögezhető, hogy a többség politikai hovatartozástól függetlenül helyesli ezeket a kormányzati döntéseket.

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. december 10–15. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány