Sikeres vizes VB megnyitó


A Századvég legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság többsége támogató érdeklődéssel kísérte figyelemmel a 17. FINA Világbajnokság 2017 megnyitó ünnepségét.


Pénteken kezdődött Magyarország sporttörténetének egyik legnagyobb eseménye, az úszók, a műugrók, a szinkronúszók és a vízilabdázók 17. világbajnoksága. A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatást végzett a lakosság körében a VB és a megnyitó megrendezésének ismertségéről, fogadtatásáról.

A felmérés rámutatott, hogy a lakosság több mint háromnegyede – 78 százaléka – támogatja, hogy idén hazánk rendezi meg a vizes világbajnokságot, míg a válaszadók csupán 18 százaléka ellenzi.

A kutatás eredményeinek tanúsága szerint szinte a teljes magyar lakosságot elérte a magyarországi vizes világbajnokság híre: a lakosság 99 százaléka hallott arról, hogy hazánkban rendezik meg a VB-t. A nyitóceremónia iránti érdeklődés is igen magas volt: a felnőtt lakosok közel háromnegyede (72 százaléka) látta az ünnepséget vagy hallott róla a hírekben. Több mint minden harmadik személy (35 százalék) végignézte az ünnepséget – döntő többségük a televízión keresztül leadott közvetítést –, 37 százalékuk pedig részleteket látott belőle, vagy az esemény híradós tudósításaiból tájékozódott. 

Az eseményt részben vagy egészében figyelemmel kísérők döntő többségének – 83 százalékának – tetszett a megnyitó, csupán 16 százalékuk benyomása volt inkább negatív, 1 százalék pedig nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. július 15–16. között, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány