Pedagógusügy – a többség a tárgyalásos megoldás mellett


A közoktatás helyzetével kapcsolatos demonstrációk vonatkozásában a magyar választók többsége elutasítja a diákok bevonását a tiltakozásba, és a tárgyalást tartja jó megoldásnak a konfliktusok rendezésére, nem az ultimátumokat – világít rá a Századvég legújabb közvélemény-kutatása.

Az elmúlt hetek legfontosabb belpolitikai diskurzusai a hazai oktatási rendszer megítélése köré rendeződtek. A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban a politikai közvéleményt leginkább a demonstráció formái, a diákok bevonása, továbbá a konfliktus rendezésének módja osztják meg. A Századvég legfrissebb felmérése annak járt utána, hogy a felnőttkorú lakosság miként vélekedik az oktatási rendszerrel és a pedagógusok tüntetéseivel kapcsolatos kérdésekben.

Az eredmények tanúsága szerint a magyar társadalom mérsékelten kritikus a közoktatási rendszerrel kapcsolatban, kiválóra vagy jóra 23 százalék, közepesre 41 százalék, elégségesre és elégtelenre pedig minden harmadik válaszadó (34 százalék) értékelte a közoktatás teljesítményét.

A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban kiderült, hogy a lakosság döntő része (60 százaléka) egyértelműen elutasítja a tiltakozásnak azt a formáját, amikor a szülők nem vitték gyermekeiket iskolába. 36 százalék azok aránya, akik egyetértenek ezzel az eszközzel. Kiderült emellett az is, hogy a felnőttkorú lakosság több mint háromnegyede (78 százaléka) a Kormány és a pedagógusok közötti konfliktus megoldását a tárgyalásokban látja. Ezzel szemben 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy a demonstrációk folytatását és az ultimátumot látja az egyetlen hatékony eszköznek, hiszen csak így lehet eredményt elérni.

A magukat jobboldalinak vallók 92 százaléka áll a tárgyalásos rendezés mellett, míg a középen állók esetében ez az arány 78 százalék. Kizárólag a magukat baloldalinak valló választók körében vannak többségben azok, akik nem tárgyalnának a Kormánnyal, hanem tovább demonstrálnának: 52 százalék gondolja ezt. Azonban a kérdés a baloldalon is rendkívül megosztó, amit jól mutat, hogy az MSZP szavazóinak 51 százaléka, az LMP választóinak 61 százaléka a tárgyalás mellett áll. Elsősorban a DK és az Együtt választóinak körében van többségben a demonstrációpárti oldal (51, illetve 73 százalék). Úgy is mondhatjuk tehát, hogy a radikális megoldások támogatói meghatározóan a DK és Együtt szavazói köréből kerülnek ki. A bizonytalan szavazókat nem lehet megnyerni a demonstrációk folytatásával, ugyanis 80 százalékuk a tárgyalásos rendezés híve.

A kutatás módszertana:
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. március 16–18-án, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.