Növekvő kormányzati előny, új szereplő a baloldalon


A Századvég 2013. decemberben készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a kormánypártok tovább növelték előnyüket az ellenzéki pártokkal szemben novemberhez képest. A kutatás eredményei szerint Fodor Gábor új pártja 2 százalékon áll a teljes népességen belül.


2013. december közepén a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási hajlandóság nem változott novemberhez képest.

Jelentősen csökkent viszont a pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya, jelenleg már csak a választókorúak 33 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A Fidesz–KDNP tovább növelte támogatóinak arányát novemberhez képest, jelenleg a teljes népesség 31 százaléka szavazna a kormányzó pártokra. Az MSZP támogatottsága változatlan, továbbra is a válaszadók 15 százaléka voksolna a szocialista pártra. A Jobbik jelenleg 8 , az Együtt 2014–PM és a Demokratikus Koalíció pedig egyaránt 4-4 százalékon áll. Az LMP-t a lakosság 2 százaléka támogatja, más pártokra a megkérdezettek 1 százaléka adná szavazatát.

Fodor Gábor volt SZDSZ-es politikus április 27-én jelentette be, hogy Magyar Liberális Párt (Liberálisok) néven pártot alapít. A kutatás során utánajártunk, hogy a lakosságon belül hányan hallottak az új párt megalakulásáról, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy mekkora a párt támogatottsága. A megkérdezettek kétharmada hallott az MLP megalakulásáról, továbbá kiderült az is, hogy a válaszadók egy számottevő része, 13 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy a Fodor Gábor vezette Liberálisokra szavaz. Fontos hozzátenni azonban, hogy bár a potenciális szavazók tábora viszonylag nagy, egy most vasárnap rendezett választáson a párt a voksok 2 százalékát kapná a teljes népességen belül.

Háttérelemzésünk alapján elmondható, hogy Fodor Gábor elsősorban a politikai önbesorolásuk alapján magukat baloldalinak vallók, illetőleg a baloldali ellenzéki pártok (leginkább a DK és az Együtt 2014–PM) támogatóinak szavazatára számíthat a választásokon. Az eredményekből emellett arra is következtethetünk, hogy a baloldali választók egy részére továbbra sem jellemző a párthűség, hiszen egy új politikai szereplő megjelenése látszólag számottevően átrendezheti a baloldal erőviszonyait.

A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében jelenleg 52 százalékon állnak. Az MSZP-re a biztos szavazók 23, a Jobbikra 13 százaléka szavazna. Mind az Együtt 2014–PM, mind a DK támogatottsága 4-4 százalék

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2013. december 16–19. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.