Népszerű a devizahitelek forintosítása


A Századvég 2015 januárjában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a többség támogatja a devizahitelek forintosításával kapcsolatos kormányzati döntést. A svájci frank árfolyamában bekövetkezett hirtelen változások még inkább megerősítették a lakosság ezzel kapcsolatos véleményét.


A kutatás eredményei szerint 2015 januárjában a teljes népesség 58 százaléka tartja jónak a lakáscélú devizahitelek forintosításával kapcsolatos kormányzati döntést, 26 százalék ellenzi, még 16 százalék nem alkot róla véleményt.

Az intézkedést támogatók aránya az utóbbi hónapban látványosan nőtt. Ennek okát abban kell keresnünk, hogy a svájci frank árfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt héten, így a döntés előnyei még inkább kézzelfoghatóvá váltak.

2014 végén a megkérdezettek 44 százaléka támogatta a döntést, 35 százalék ellenezte, a fennmaradó 21 százalék nem tudott ítéletet alkotni róla. Ezt a bizonytalanságot oldotta a jelen helyzet, hiszen világossá vált, milyen kockázatoktól kímélte meg a lakosságot az időben lezajlott hitelátváltás.

Jelenleg ideológiai és párthovatartozástól függetlenül minden társadalmi csoportban többségben vannak azok, akik szerint a döntés jó az adósoknak.

A baloldali szavazók esetében a támogatók aránya 51, a középen állóknál 59, a jobboldalon pedig 71 százalék.

A Fidesz szavazóinak 78 százaléka tartja jónak a döntést, az MSZP esetében ez az arány 52, a DK-nál 50, az LMP választói esetében 56, a Jobbiknál pedig 54 százalék.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015. január 15–20. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.