Merkel már elutasítottabb, mint TrumpDonald Trump ismertsége és megítélése egyaránt javult elnökké választása óta a magyar lakosság körében derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. Ezzel szemben a magyarok továbbra is kifejezetten kedvezőtlen véleménnyel vannak Angela Merkel német kancellárról és Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről.


A Századvég Alapítvány rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat a hazai és a külföldi politikusok ismertségével és társadalmi megítélésével kapcsolatban. Az aktuális kutatási anyag a Magyarország szempontjából meghatározó külföldi politikai szereplőkkel, valamint az Európai Unióval kapcsolatos véleményeket tárgyalja.

Donald Trump megítélése jelentős változáson megy keresztül elnökké választása óta a magyar lakosság körében. Az amerikai elnökválasztás alatt Donald Trumpot rendszerint egyoldalúan negatív kontextusban ábrázolta a mainstream média, ennek világos lenyomataként a magyar választók körében is elutasított volt. Az elnökválasztás váratlan eredménye megváltoztatta ezt a helyzetet és elmozdította a róla kialakult képet. Míg a novemberi és a választást megelőző hónapokban rendre átlagosan minden második válaszadóból negatív reakciókat váltott ki az amerikai politikus nevének említése, decemberre a kedvezőtlen vélemények aránya 60 százalékról 37 százalékra csökkent. Emellett a pozitív válaszok aránya közel megduplázódott (23 százalékra), a válaszadók további 37 százaléka pedig várakozó állásponton van. A kutatásból az is kiderült, hogy Hillary Clinton kampányának egyik legnagyobb támogatója, a Politico által nemrég Európa 10. legfontosabb közéleti személyiségének választott Soros György abszolút népszerűtlen a magyar lakosság körében. Sorosról a megkérdezettek 61 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van, és mindössze 14 százaléka reagált pozitívan, további 20 százaléka ismeri, de nincs kialakult véleménye róla.

Ami a jelentősebb európai politikai vezetőket illeti, Angela Merkel megítélése kifejezetten kedvezőtlen Magyarországon. Amíg közel kétharmad (64 százalék) azok aránya, akik negatív véleményt formáltak a német kancellárral kapcsolatban, addig a megkérdezettek 25 százaléka kedveli a politikust, 11 százalék véleménye pedig semleges. Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét tízből kilenc magyar lakos ismeri. A válaszadók közül kevesen (18 százalék) vannak jó véleménnyel a luxemburgi politikusról, 43 százalék nem kedveli, további 28 százaléknak pedig nincs véleménye Junckerről.

Összességében Vlagyimir Putyin orosz elnök hazai megítélése is negatív. A megkérdezettek 45 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van róla, a válaszadók egyharmada kedveli (33 százalék), azok aránya pedig, akiknek nincs egyértelmű véleménye az orosz politikusról 20 százalék.

A kutatás arra is rávilágított, hogy bár a magyar lakosság erősen kritikus az Európai Unió vezetésével kapcsolatban, magához az unióhoz mint intézményhez a többség (51 százalék) továbbra is pozitív gondolatokat társít.

A kutatás módszertata:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. december 10–15. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány

 

Kép forrása: Google