Kitartó Fidesz-fölény február végén


Februárban a kormánypártok változatlan fölénnyel vezetik a pártok rangsorát. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 34 százalék, a biztos szavazók esetében pedig 46 százalék. A legerősebb ellenzéki párt a Jobbik.

A Századvég február végén készített országos felmérésének tanúsága szerint a Fidesz-KDNP-t a teljes népesség 34 százaléka támogatja. Ugyanebben a körben a Jobbik 13, az MSZP pedig 9 százalékon áll. Negyedik a DK 6 százalékkal, őt követi az LMP 4, majd az Együtt 1 százalékkal. A politikai baloldal kisebb pártjai egyfelől növelik a baloldal fragmentáltságát, ugyanakkor külön-külön nem érik el az 1 százalékot sem a teljes választói körben. Ilyenek a PM vagy a Liberálisok.

A február a biztos szavazó pártválasztók körében sem hozott meglepetéseket annak ellenére, hogy a hónapot éles politikai viták és demonstrációk tarkították. Ebben a körben a kormánypártok 46 százalékon állnak – ez a pozíció megfelel a 2014 tavaszán elért választási eredménynek. A Jobbik támogatottsága ennek a fele, azaz 23 százalék. Az MSZP ebben a körben 14, a DK 9, az LMP pedig 4 százalékot ér el. A kisebb baloldali szervezetek, mint az Együtt, a PM vagy a Liberálisok ebben a dimenzióban is az 1 százalék körüli szürke zónában teljesítenek.

 

MÓDSZERTAN:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. február 20–25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.