Kétszer annyian szeretnék Orbán Viktort kormányfőnek, mint Botka Lászlót


A Századvég legfrissebb felmérése alapján kétszer többen vannak azok, akik Orbán Viktort látnák legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, mint Botka Lászlót. Az, hogy Botka László ellenzi a magyar határon megépült kerítést, a válaszadók többségénél népszerűtlenné teszi a szocialisták vezetőjét. 


A 2018-as országgyűlési választások közeledtével egyre inkább körvonalazódik, hogy a főbb pártok kit terveznek megmérettetni a soron következő szavazáson. Legutóbb a szocialista párt választotta meg kormányfő-jelöltjének Botka Lászlót. A Századvég Alapítvány aktuális közvélemény-kutatása a magyar felnőttkorú lakosság körében vizsgálta a miniszterelnök-jelöltek támogatottságát.

Az eredmények tanúsága szerint Orbán Viktor kétszer olyan népszerű, mint Botka László. A kutatásban részt vevők többsége (51 százaléka) Orbán Viktor látná legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, Botka Lászlót a válaszadók 22 százaléka jelölte meg. Vona Gábort 9 százalék említette, és 13 százalék volt azok aránya, akik a felsorolt politikusok közül egyiket sem látnák szívesen kormányfőként. Az elemzés arra is rámutatott, hogy bár Botka László a magukat baloldalinak vallók körében egyértelműen népszerűbb, a középen állók és politikai hovatartozásukban bizonytalan válaszadók körében jóval többen támogatják Orbán Viktort.

A kutatás egy másik kérdéséből az is kiderült, hogy a választópolgárok döntő többsége (53 százaléka) kevésbé szívesen választaná kormányfőnek Botka Lászlót, ha tudná róla, hogy ellenzi a magyar határon felépített kerítést. Mindössze a megkérdezettek 5 százaléka reagált úgy, hogy ebben az esetben szívesebben támogatná a szocialisták jelöltjét, 36 százalékukat pedig ez a kérdés nem befolyásolja. A műszaki határzár megépítésének támogatottsága kimagasló, a magyarok 82 százaléka egyetért a kerítés meglétével.

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. május 20–28. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány