Kedvező a kormányzati intézkedések lakossági megítélése


A Századvég legfrissebb kutatása alapján a magyar lakosok döntő többsége támogatja az olyan fontosabb kormányzati intézkedéseket, mint például a lakástámogatási program bevezetése, az adócsökkentés vagy a nemrég bejelentett béremelések. A kutatásból az is kiderült, hogy bár a baloldali szavazók kritikusabbak a kormány döntéseivel kapcsolatban, körükben is többségben vannak azok, akik kedvezőnek tartják az újonnan bevezetett intézkedéseket.


Az elmúlt bő fél év legfontosabb kormányzati törekvései a magyar családok támogatása, egyes alapvető élelmiszerek olcsóbbá tétele, az adócsökkentés, a közalkalmazotti bérek versenyképességének növelése és a lakáspiac élénkítése köré összpontosultak. Ennek keretében vezették be az új családtámogatási programot, nőtt a családi adókedvezmény, csökkent a lakásépítés, a tej, a tojás és a baromfi áfája, mérséklődött a személyi jövedelemadó mértéke, és ahogy azt a kormányzati bejelentésekből tudni lehet, 2016 második félévétől több lépésben nő a közalkalmazottak bére is. A Századvég gyors közvélemény-kutatása a fent említett döntések ismertségét és megítélését vizsgálta a magyar felnőtt korú lakosság körében.
Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései közül egyértelműen a lakástámogatási program, a CSOK bevezetése a legismertebb a lakosság körében (alig akadt olyan válaszadó, aki ne hallott volna a programról – arányuk mindössze 2 százalék). Kiderült emellett, hogy a többi felsorolt kormánydöntésnek szintén magas az ismertsége, az intézkedések többségéről a megkérdezettek több, mint 80 százaléka hallott.

Ami a döntések megítélését illeti, a többségnek az összes felsorolt intézkedés esetében kedvező volt a véleménye. Különösen magas az élelmiszeráfa-csökkentés, az egészségügyi és szociális területen végrehajtott béremelések, valamint a családi adókedvezmény emelésének támogatottsága (92–95 százalékos). A többség (61 százalék) egyetért a bevezetett lakástámogatási programmal, 89 százalék helyesli a lakásépítés áfájának csökkentését, 77 százalék pedig az szja-csökkentést. A rendvédelmi dolgozók bérének rendezését a lakosság 88 százaléka üdvözli, a pedagógusok fizetésének emelését 79 százalék, a kulturális területen dolgozó közalkalmazottakét 78 százalék támogatja, a köztisztviselői béremeléssel pedig szintén több mint a válaszadók kétharmada (69 százalék) értegyet. Összességében az is elmondható, hogy bár a baloldali választók kritikusabbak a kormány fenti döntéseivel kapcsolatban, körükben is többségben vannak azok, akik kedvezőnek tartják ezeket az intézkedéseket.

A kutatás módszertana
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. július 22. és 25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok – a mintavételből fakadóan – legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.