Július elején újra nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága


A Századvég közvélemény-kutatásának eredményei alapján július elejére újra nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága. A kormánypártokkal szemben az ellenzék nem tudott javítani pozícióján.


A felmérés tanúsága szerint a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat, az ellenzéki pártok továbbra sem tudják érdemben növelni támogatóik számát. A Fidesz–KDNP 2016. július elejére újra erősödni tudott, jelenleg 31 százalékon áll a teljes népesség körében, ami két százalékpontnyi emelkedést jelent az egy hónappal ezelőtt mértekhez képest. Ezzel szemben mind a Jobbik, mind az MSZP támogatottsága enyhén csökkent, előbbi 12, utóbbi 8 százalékon áll. A teljes felnőttkorú népesség 5 százaléka a DK-ra, 4 százaléka az LMP-re, 1 százaléka az Együttre, míg 2 százaléka más pártokra adná a voksát. A megkérdezettek 37 százaléka bizonytalan a pártválasztásban.

A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős. Ebben a közegben a Fidesz–KDNP-t 45 százalék támogatja, a Jobbikot 23 százalék, az MSZP-t 15 százalék. A biztos szavazó pártválasztók körében a DK támogatottsága 7 százalék, az LMP-é 5 százalék, az Együtté 1 százalék, más pártra pedig 4 százalék voksolna.

A kutatás módszertata

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. július 1–6. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.