Januárban a kormánypártok tovább erősödtek


A Századvég legfrissebb pártpreferencia-felmérése szerint januárban tovább erősödött a Fidesz-KDNP, ezzel stabilan őrzi vezető pozícióját a politikai térképen. Az ellenzéki pártoknál a Jobbik támogatottsága csökkent, a baloldalra pedig továbbra is a belső szavazói mozgások jellemzőek.

Az elmúlt hónapok legfontosabb tendenciája a hazai pártok támogatottsági adatai tekintetében a kormánypártok újabb erősödése volt. A Fidesz–KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártokkal szemben, jelenleg a teljes népesség 33 százaléka támogatja.

A Jobbik tovább gyengült, jelenleg 12 százalékon áll. A MSZP-re a lakosság 8, a Demokratikus Koalícióra 7 százaléka voksolna, az LMP-t 5, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. Egyéb pártokra a lakosság 2 százaléka szavazna. A pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya 2016. január végén 32 százalék.

A kutatás tanúsága szerint a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödtek a kormánypártok. Ebben a körben 45 százalék voksolna a Fidesz–KDNP-re, 22 százalék a Jobbikra, míg 14 százalék az MSZP-re. A biztos szavazók 10 százaléka választaná egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson a DK-t, 5 százaléka az LMP-t, 2

százaléka az Együttet. Más politikai pártokra a biztos szavazók összesen 2 százaléka szavazna, ezek támogatottsága (pl. Liberálisok, PM, MOMA) egyenként nem éri el az 1 százalékot.

MÓDSZERTAN

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. január 22–26. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.