Az ellenzék Brüsszelt, a magyarok a nemzeti szuverenitást támogatják


A Századvég Alapítvány – nyolc hónappal az európai parlamenti választás előtt készült – friss felmérése alapján stratégiai hibát követett el az ellenzék, amikor megszavazta a Soros György megbízható szövetségesei által készített Sargentini-jelentést, és azt a kampány központi témájává emelte. Ahogy három évvel ezelőtt a migrációs válság kirobbanásakor, az ellenzék most is úgy próbálja Brüsszel oldalán a kormánnyal szemben meghatározni magát, hogy közben szembehelyezkedik a magyar társadalom döntő többségének véleményével. Miközben az ellenzék Brüsszelből vár politikai muníciót, addig a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek több mint kétharmada (67 százalék) a tagállamok szuverenitását erősítené Brüsszellel szemben.


Tovább gyengíti az ellenzék pozícióját, hogy a V4-országok sikeressége és a migrációs válság kapcsán megteremtett szövetsége vonzó a társadalom számára. Arra a kérdésünkre, hogy ki kezeli jobban a migrációs válságot, a megkérdezettek 75 százaléka a közép-kelet-európai országokat jelölte meg és csak 14 százaléka Brüsszelt.

Az ellenzéki kampánynak komoly problémát fog okozni az is, hogy egy olyan időszakban próbál marginális ügyeket központi témává emelni a közbeszédben, amikor a megkérdezettek több mint kétharmadát (69 százalék) aggasztja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémája. Az ellenzéki kampány elhibázottságát jelzi az is, hogy a magyarok 80 százaléka gyengére értékelte az Európai Unió válságkezelését. Az unió kvótarendszerét – lényegében politikai irányultságtól függetlenül – a döntő többség (81 százalék) elutasítja (16 százalék támogatja), 87 százalék pedig a szíriai háború végével visszaküldené eredeti otthonukba a migránsokat (8 százalék nem küldené vissza őket).

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. szeptember 15. és szeptember 22. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány