A többség kedvezően értékelte Orbán Viktor évértékelő beszédét


Összességében és fő üzeneteit tekintve egyaránt pozitívan ítélték meg Orbán Viktor péntek délután tartott évértékelőjét azok, akik részben vagy egészben látták, hallották a beszédet - derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A válaszadók egyértelműen érthetőnek, határozottnak és hitelesnek tartják a megszólalást.


Február 27-én tartotta meg évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A Századvég a beszédet követő órákban készített gyors közvélemény-kutatásában a kormányfői évértékelő ismertségét, általános fogadtatását valamint a beszéd fő témaköreinek megítélését vizsgálta a magyar lakosság körében.

Az eredmények tanúsága szerint a válaszadók több mint egyharmada (35%) látta, hallotta részben vagy egészben a közvetítést, további 39 százalékuk értesült róla valamilyen rádiós vagy televíziós hírműsorból.

Az évértékelő általános fogadtatása egyértelműen pozitív. Azon válaszadók döntő többségének, akik részben vagy egészben látták, hallották a beszédet, kedvező a véleménye (58%) az elhangzottakról. Az évértékelőt összességében kedvezőtlenül megítélők aránya ebben a csoportban 28 százalék, illetve további 16 százalékuk adott semleges választ (se jó, se rossz).

A megkérdezettek jelentős többsége a beszédet érthetőnek (82%), határozottnak (73%) és hitetelesnek (66%) tartotta.

A beszéd legfontosabb témaköreit, üzeneteit illetően jelentős támogatottság látható. A megkérdezettek 95 százaléka támogatja a kormányt azon törekvésében, hogy javítson a munkából élők helyzetén. A válaszadók háromnegyede (75%) egyetért továbbá azzal, hogy a nemzeti függetlenség megőrzése a magyarok számára jobb életet biztosít. A kormány devizahitelek forintosításával kapcsolatos intézkedéseivel a lakosság 69 százaléka ért egyet.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015. február 27-én, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel az országértékelő beszéd elhangzását követő órákban. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.