A többség a nonprofit energiaszolgáltatók mellett


A Századvég 2014. februárban készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a magyar lakosság többsége támogatja a kormány azon elképzelését, hogy a magyarországi energiaszolgáltatók nonprofit alapon működjenek. Az emberek jelentős része szerint ez az ország versenyképességén is javítana.


Az elmúlt hetek során több kormánypárti politikus, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is kitért nyilatkozataiban arra az energiaügyi elképzelésre, mely szerint optimálisabb lenne, ha a hazai lakossági és ipari energiaszolgáltatók nonprofittá válnának. Az elgondolással kapcsolatban meglehetősen eltérő vélemények fogalmazódtak meg mind politikai, mind szakmai berkekben. A Századvég legfrissebb kutatása ezúttal a koncepció társadalmi megítélését vizsgálta a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A kutatás tanúsága szerint viszonylag ismertnek mondható a kormány ezen elképzelése a lakosságon belül; a megkérdezettek közel kétharmada (65 százaléka) hallott arról, hogy a magyar kormány nonprofittá alakítaná át az energiaszolgáltatókat. Kiderült, hogy a témát ismerő lakosok döntő többsége (58 százaléka) támogatja a kormány ez irányú törekvéseit; továbbá 41 százalékuk úgy véli, javítana Magyarország versenyképességén, ha mind a lakossági, mind az ipari energiaszolgáltatók nonprofit alapúak lennének. Minden ötödik válaszadó szerint ez nem változtatna érdemben az ország versenyképességén, 19 százalékuk szerint pedig rontaná azt.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2014. február 6–11. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.