A magyarok többsége támogatja a magyar-szerb határra tervezett biztonsági határzárat


A magyar lakosság többsége egyetért az illegális bevándorlók megfékezésére szolgáló műszaki határzár építésével – derült ki a Századvég legfrissebb kutatásából.

Az európai és a hazai politikai közbeszéd egyik központi témája hónapok óta a migráció. Az egyre aggasztóbb méreteket öltő illegális bevándorlás megfékezésének egyik kormányzati eszköze a magyar–szerb határ mentén húzódó biztonsági határzár megépítése, mely heves vitákat váltott ki a politikusok és a szakértők körében. A Századvég jelen közvélemény-kutatása a kerítésépítés társadalmi megítélését vizsgálta a felnőttkorú lakosság körében.

A kutatás rávilágított, hogy a téma jól ismert a lakosság körében, szinte mindegyik válaszadó (97 százalék) hallott a kormány terveiről. Az eredmények tanúsága szerint a lakosok döntő többsége (61 százaléka) egyetért azzal, hogy a kormány egy kerítés építésével próbálja megfékezni az illegális bevándorlókat a magyar–szerb határon. A válaszadók 27 százaléka ellenzi a terveket, 12 százalék pedig nem tudott vagy nem akart véleményt formálni a kérdésben. A politikai attitűdök erősen befolyásolják a téma megítélését, az azonban látható, hogy mind a jobboldali, mind a középen álló, illetve a politikai önbesorolásukban bizonytalan megkérdezettek döntő része (86, 53 és 59 százalék) a kerítés építése mellett áll.

A kutatás módszertana

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015. július 10–15. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.