A magyarok többsége szerint a megengedő német migrációs politika is felelős a Kölnben történtekért


Az elkövetőkön túl, az a német migrációs politika is felelős a Kölnben és más német városokban szilveszter éjjel észak-afrikai és arab férfiak által elkövetett bűncselekményekért, amely ellenőrizetlenül beengedte a bevándorlókat az országba – véli a magyar lakosság több mint háromnegyede. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyar emberek csak mintegy egyötöde teszi felelőssé kizárólag az elkövetőket.

A migrációs válság és az eddigi, egyre kézzelfoghatóbb integrációs kudarcok újabb példája volt az a bűncselekményhullám, melynek során Kölnben, Hamburgban és más német városokban szilveszter éjjel arab vagy észak-afrikai származású férfiak csoportokba verődve erőszakoskodtak német nőkkel. Az eset kapcsán újra felerősödtek a bevándorlóellenes hangok, és egyre többen támadták, illetve tették felelőssé a történtekért Angela Merkel kancellárt és a német kormányt. A Századvég legfrissebb felmérése a németországi események és a migrációs válság társadalmi megítélését vette górcső alá.

Az eredmények szerint a bevándorlással kapcsolatos ügyek továbbra is erőteljesen foglalkoztatják a hazai közvéleményt, a német városokban történt bűncselekményekről a magyar felnőttkorú lakosság 97 százaléka hallott.

Ami a felelősség kérdését illeti, a lakosok döntő többsége (76 százaléka) az elkövetett bűncselekményekért az elkövetőkön túl, a megengedő német migrációs politikát teszi felelőssé, főként azért, mert ellenőrizetlenül enged bevándorlókat az országba, és mert nem támaszt velük szemben világos elvárásokat a beilleszkedés tekintetében. Ötből egy válaszadó (19 százalék) szerint elsősorban az elkövetőket terheli felelősség, és alig akadt olyan megkérdezett, aki szerint az áldozatok tehetnek a történtekről (2 százalék). Vizsgálatunk rámutatott arra is, hogy politikai irányultság szerint a jobboldali és a középen álló válaszadók jelentős része nagy felelősséget tulajdonít a német kormánynak, míg a baloldaliak körében jóval többen vádolják elsősorban az elkövetőket.

Arra a kérdésünkre, hogy mi jelent jelenleg nagyobb veszélyt Európára, a terrorizmus vagy a kontrollálatlan bevándorlás, a megkérdezettek 12 százaléka úgy reagált, hogy a terrorveszély, 11 százalék szerint a bevándorlás, ám a döntő többség szerint (77 százalék) mindkettő egyformán.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. január 13–16. között, amelynek során 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.