A magyarok többsége kiegyensúlyozott viszonyt szeretne Putyin OroszországávalA Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a döntő többség pragmatikus, kiegyensúlyozott viszonyt szeretne Oroszországgal. A magyar közvéleményt mind Vlagyimir Putyin, mind Donald Trump, mind pedig Angela Merkel személye erősen megosztja, azonban a három politikus közül jelenleg a német kancellár a legkevésbé népszerű Magyarországon.


A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásaiban rendszeresen vizsgálja a vezető hazai és külföldi politikusok megítélését. Aktuális elemzésünk apropóját az amerikai elnök beiktatása és Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő magyarországi látogatása adta.

A felmérés tanúsága szerint a három legmeghatározóbb világpolitikai szereplő – azaz Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár – továbbra is erősen megosztó személyiségek Magyarországon. A magyar lakosság Putyinról van a legkedvezőbb véleménnyel (35 százalék kedveli), a relatív többség (44 százalék) körében pedig népszerűtlen az orosz politikus. A kutatásban résztvevők több mintegy negyede (27 százaléka) van jó véleménnyel Trumpról, 38 százalék elutasítja és több mint minden harmadik megkérdezettnek (34 százaléknak) egyelőre nincs véleménye a nemrég megválasztott amerikai elnökről. A három külföldi politikai vezető közül messze Angela Merkel a legnépszerűtlenebb hazánkban. A válaszadók közel kétharmada (64 százaléka) kedvezőtlen véleménnyel van a német kancellárról és csak 26 százalék kedveli.

Vlagyimir Putyin február 2-án hivatalos látogatást tesz Budapesten. Az ellenzéki pártok egy része (pl. Együtt) kifejezetten kritikus és elutasító bármilyen Magyarország és Oroszország közötti külpolitikai kapcsolattal. Ezzel szemben a magyarok döntő többsége (75 százaléka) szerint az országnak egy kiegyensúlyozott, kölcsönösen előnyös viszonyra kell törekednie Oroszországgal. Nagyon kevesen, mindössze 5 százalék ért egyet azzal az állásponttal, hogy Magyarországnak nem kellene szóba állnia Putyinnal. 18 százalék pedig azok aránya, akik szerint kifejezetten baráti viszonyra kellene törekedni a magyar-orosz kapcsolatokban.

Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok többsége pragmatikus, az ország érdekeit szem elött tartó együttműködést vár el a kormánytól Oroszországgal kapcsolatban.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. január 21–28. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány

 


Forrás: Századvég Alapítvány

 

 

Kép forrása: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala