A magyarok kétharmada igazságtalannak tartja a százmilliós gyöngyöspatai kártérítést


A politikai közbeszédben nagy visszhangot váltott ki az a bírósági ítélet, melynek értelmében szegregáció okán több mint 100 millió forintos kártérítésben részesülnek a gyöngyöspatai roma családok, ezért a Századvég megvizsgálta. hogy az ügyben mi a magyar lakosság álláspontja.


Az amerikai spekulánshoz, Soros Györgyhöz köthető NGO által kezdeményezett eljárás széles körben ismertté vált: a Századvég januári, telefonos, 1000 fős országos közvélemény-kutatása szerint a lakosság közel kétharmada (64 százaléka) hallott az említett ítéletről, ezzel szemben a 36 százalékuk nem értesült róla.

A felmérés rámutat, hogy a szóban forgó 100 millió forintos kártérítési összeg társadalmi megítélése negatív: a megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli a kártérítés mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A véleménnyel nem rendelkezők aránya ebben a kérdésben 11 százalék.

Külön érdekesség, hogy a baloldali szavazók többsége (47 százalék) sem tartja megfelelőnek az említett összeget, ezzel szemben a 43 százalékuk jogosnak gondolja, 10 százalékuk pedig nem formált véleményt a kérdésben. A jobboldali választók több mint háromnegyede (81 százalék) és a középen állók kétharmada (68 százalék) szintén nem ért egyet a megítélt kártérítés összegével, a másképp vélekedők aránya e közegekben 7 illetve 22 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 12 és 10 százalék.

 

Nyitókép forrása: Hír TV


Forrás: Századvég Alapítvány, CATI, 2020. január, n=1000


Forrás: Századvég Alapítvány, CATI, 2020. január, n=1000


Forrás: Századvég Alapítvány, CATI, 2020. január, n=1000