A magyarok döntő többsége ellenzi, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a magyar médiapiacba


A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság mintegy kétharmada nem támogatja, hogy az Egyesült Államok közel 200 millió forinttal (700 ezer dollárral) segítené a magyar vidéki sajtót.


2017. november 7-én egy pályázati felhívás jelent meg az amerikai külügyminisztérium oldalán, melynek keretében az Egyesült Államok 2018-ban összesen akár 700 ezer dollárral (közel 200 millió forinttal) támogatná a vidéki „független” médiát Magyarországon. A lépést sokan – többek között Faith Whittlesey, volt amerikai nagykövet – befolyásolási kísérletként, a magyar médiapiacba való durva beavatkozásként értelmezik. A Századvég Alapítvány az ügy megítélését a felnőtt korú magyar lakosság körében vizsgálta.

Az eredmények rávilágítottak, hogy a magyarok mintegy kétharmada (65 százalék) ellenzi az amerikai külügyminisztérium lépését, és nem támogatja, hogy az Egyesült Államok 700 ezer dollárral segítse a magyar vidéki médiát. 30 százalék azok aránya, akik egyetértenek a támogatással. A kutatásból kiderült az is, hogy egyedül a magukat baloldalinak vallók többsége helyesli a lépést, a jobboldaliak 88, a középen állók 58 százaléka nem ért egyet azzal az amerikai támogatással, amely ilyen mértékben beavatkozik a magyar médiapiacba.  

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. december 12-20. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány