A magyarok az erős nemzetállamokra szavaznak


A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a magyarok jelentős többsége (80 százaléka) a nemzeti szuverenitás erősítése mellett áll és nem kér az erősebb európai integrációból. Az alapvetően EU-tagság párti közvélemény elégedetlen az Unió jelenlegi vezetésével és változásokat akar.


A közelgő európai parlamenti választásokra tekintettel egyre inkább középpontba kerülnek az Európai Unió megítélésével és az uniós intézmények működésével kapcsolatos kérdések. A leghevesebb viták az uniós hatáskörök és a nemzeti szuverenitás kapcsán alakultak ki az egyes tagállamokban. A Századvég friss közvélemény-kutatása a magyar társadalom attitűdjeit vizsgálta az Unió jövőjét érintő alapvető kérdésekben.

A magyarok döntő többsége (59 százaléka) alapvetően Európa-párti, támogatja az Európai Unió intézményét, s ahogy azt a korábbi kutatások igazolták, a magyarok az ország EU-tagsága mellett állnak. A kutatásból mindemellett az is kiderült, hogy bár az EU-val, mint intézménnyel kapcsolatban pozitívak a vélemények, az Unió vezetőiről, a brüsszeli bürokráciáról inkább negatív a véleménye a magyar lakosságnak (65 százalék a kedvezőtlen vélemények aránya). A magyarok tehát EU-pártiak és fontosnak tartják Magyarország EU-tagságát, az Unió jelenlegi vezetésével azonban elégedetlenek. Ezt igazolja az az eredmény is, hogy a válaszadók több mint háromnegyede (77 százaléka) szerint az EU-nak Magyarország szemszögéből változásokra lenne szüksége és csak 18 százalékuk látja úgy, hogy jelenleg megfelelően működik az Unió.

A magyarok jelentős többsége a nemzeti szuverenitás erősítése mellett áll. Tízből nyolc válaszadó (80 százalék) olyan Európai Uniót szeretne, ahol a tagállamoknak több önállósága van és csak a megkérdezettek 15 százaléka áll az erősebb integráció mellett. Egy másik kérdésre közel a válaszadók kétharmada (62 százaléka) reagált úgy, hogy a tagállamoknak kellene, hogy több hatalma legyen az EU fölött, és nem fordítva (28 százalék). A magyarok döntő többsége (57-67 százaléka) mind az energiaügyeket, mind a gazdasági ügyeket, mind a bevándorlásügyet nemzetállami hatáskörbe vonná. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a magyar társadalom nem egy „európai szuperállamban”, hanem az erős nemzetállamok együttműködésére épülő Európai Unióban hisz.

A magyarok 85 százaléka azt várja el Magyarország Kormányától, hogy küzdjön Magyarország önálló döntési jogaiért és szuverenitásának védelméért az Unióban. Hasonlóképpen fontosnak tartják Európa keresztény kultúrájának, örökségének, hagyományainak és értékeinek védelmét (84 százalék), valamint az Afrikából és a Közel-Keletről érkező illegális migráció korlátozását (83 százalék). Tehát a magyarok kulcsfontosságúnak ítélik Európa hagyományos arculatának megőrzését és az ezt veszélyeztető kontrollálatlan bevándorlás megfékezését.

Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2019. január 14-22. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány