A lakosság többsége a drogtesztek mellett


A magyar lakosság döntő része egyetért az önkéntes iskolai kábítószertesztek ötletével – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek többsége a bizonyos szakmákban végrehajtott drogteszteket is támogatja, és túl megengedőnek tartja a kábítószer-fogyasztás jelenlegi szabályozását.


Az elmúlt hetek politikai vitáinak egyik fontos témája volt a drogkérdés helyzete hazánkban. A téma felmerüléséhez köthető kormányzati elképzelés az iskolai, illetve bizonyos szakmák dolgozói körében végrehajtott drogtesztekkel kapcsolatban széles körű vitát váltott ki mind politikai, mind társadalmi téren. A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése a magyarországi droghelyzet, a kábítószer-fogyasztást érintő szabályozás és a drogtesztek társadalmi megítélését vette górcső alá a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A kutatás tanúsága szerint a magyar lakosok jelentős többsége (80 százaléka) úgy látja, a kábítószer-fogyasztás jelentős probléma hazánkban, a droghelyzet kezelése tehát, úgy tűnik, a lakosság szemében is fontos ügy.

Ami a drogfogyasztás jogi szabályozását illeti, a megkérdezettek közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi törvények túl megengedőek. Minden negyedik lakos érzi éppen megfelelőnek az aktuális szabályozást, és mindössze 5 százalék szerint túl szigorúak a törvények. A felmérés során kiderült az is, hogy a magyar társadalom elsöprő többsége (86 százaléka) továbbra is a könnyű drogok legalizálása ellen van.

Összefüggésben azzal, hogy a magyar társadalom komoly gondnak tartja a drogfogyasztást, közvélemény-kutatásunk arra is rávilágított, hogy a lakosok többsége támogatja a kormány drogtesztekkel kapcsolatos elképzelését. A válaszadók 57 százaléka egyetértene azzal, ha önkéntesen, szülői kérés alapján, a fiatalkorúak esetében lehetővé tennék az iskolákban a drogtesztek végrehajtását. A mintába kerültek 40 százaléka ellenzi az ötletet. Még több támogatóra talált az a kormányzati javaslat, mely alapján bizonyos szakmák esetében (pl.: politikusok, újságírók, rendőrök) kötelezővé tennék a drogteszteket. A lakosok 61 százaléka támogatja ezt az elképzelést.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2014. december 11-15. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb