A lakosság közel 80 százaléka támogatja a kormány új otthonteremtési programját


A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a lakosság döntő többsége (79 százaléka) támogatja a kormány új otthonteremtési programját. A megkérdezettek háromnegyede politikai meggyőződéstől függetlenül egyetért a tervekkel.

Az elmúlt hetek legmeghatározóbb belpolitikai témája a kormány lakásépítést, lakásvásárlást ösztönző új intézkedései voltak. A kormányzati csomag alapján 2016. január 1-től egyrészt jelentősen emelkedett a támogatás mértéke az új lakást építő vagy vásárló gyermekes családok esetében, másrészt 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a lakásépítés áfája. Közvélemény-kutatásunk az intézkedéscsomag lakossági fogadtatását vizsgálta a felnőttkorú magyar népesség körében.

Az eredmények alapján rendkívül magas az otthonteremtési program ismertsége, a megkérdezettek 94 százaléka hallott arról, hogy a kormány három gyermek vállalása esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad új lakás vásárlásához és építéséhez.

Látható emellett, hogy a lakosság közel 80 százaléka támogatja az intézkedéscsomagot, csak minden hatodik válaszadó (17 százalék) ellenzi. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a döntő többség politikai meggyőződéstől függetlenül egyetért a tervekkel, a magukat baloldalinak, illetve középen állónak valló lakosok körében is 75–76 százalékos a program támogatottsága.

Fontos szempont, hogy a különböző társadalmi csoportok körében is magas az otthonteremtés új formájának ismertsége és elfogadottsága. Több megközelítés is azt erősíti meg, hogy a családok kormányzati támogatásának e formája a lakosság többsége számára rendkívül pozitív. Ha a lakosságot társadalmi önbesorolás szerint vizsgáljuk, látható, hogy az alsó-, illetve magukat a munkásosztályba sorolók háromnegyede támogatja az intézkedést. Erősíti ezeket az adatokat az is, hogy anyagi önbesorolás szerint azok esetében, akik magukat úgy jellemzik, hogy nélkülöznek, ez a támogatottsági arány kétharmadra, míg azoknál, akik némi nehézséggel, de kijönnek a jövedelmükből, mintegy háromnegyedre tehető.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. január 6–9. között, amelynek során 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.