A Fidesz-KDNP a 2017-es év nyertese


A 2018-as parlamenti választásokat megelőző év párttámogatottsági tendenciái meghatározóak a választások kimenetele szempontjából. Jól mutatja, hogy mely politikai erők erősödnek vagy gyengülnek, ezek a mozgások tartósak vagy csupán néhány hónapos ingadozásról van szó.


A Fidesz-KDNP 2017-es teljesítményére a tartós növekedés és a stabilitás volt a jellemző, az év végére a pártszövetség támogatottsága a teljes népesség körében 36, a biztos szavazó pártválasztók körében 52 százalék volt.

A Jobbik és az MSZP esetében hasonló ívet láthatunk, mindkét pártra a lassú erodálódás volt a jellemző, melynek hátterében a Jobbik esetében az identitásválság, a szocialistáknál pedig a baloldali megosztottság, széthúzás és a miniszterelnök-jelölt állítás kudarca áll. A Jobbik 2017 december végén a teljes népesség körében 9, a biztos szavazó pártválasztóknál 16 százalékon áll. Az MSZP esetében ezek a támogatottsági arányok 9 és 14 százalék.

Az MSZP kudarcaiból elsősorban az LMP tudott profitálni, azonban a 2017 nyarától látható növekedési trend az év végére megtorpanni látszik. Az LMP-re a teljes népesség 6 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka voksolna.

A baloldali belharcokból kedvezően jött ki a DK is, a lemorzsolódó MSZP szavazóknak köszönhetően az év utolsó hónapjaiban stabilizálódott, kismértékben nőtt a párt támogatottsága, mely december végén a teljes népesség körében 5, a biztos szavazó pártválasztók körében 6 százalékot jelent.

Az Együtt támogatottsága 1 százalék mindkét vizsgált dimenzióban. Más pártok támogatottsága a teljes népesség körében 5, a biztos szavazó pártválasztók körében 4 százalék.

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. december 27. és 2018. január 2. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.​


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány