A Fidesz erős, az ellenzék gyenge - ahogy 2010-ben


Három állítás arról, hogy mit mutatnak a számok

A Századvég novemberben készült 2700 fős, nagymintás kutatása azt mutatja, hogy az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események, politikai konfliktusok érdemben nem változtattak a politikai tér hosszú hónapok óta fennálló erőviszonyain.

A nagymintás adatfelvétel az úgynevezett „aktív szavazók” között vizsgálja a politikai piac változásait. Az aktív szavazók azon állampolgárokból állnak, akik rendszeresen (vagy legalább valamilyen rendszerességgel) részt vesznek a választásokon, így lényegében ők alakítják az ország politikai térképét, az ő szavazataikért folyik a verseny.

A kutatás számai azt mutatják, hogy

1. A Fidesz még mindig magasan a legerősebb párt.  Mérséklődött ugyan a támogatottsága októberhez képest(mintegy 4 százalékponttal), de a baloldali pártok érdemben nem tudtak erősödni. A Jobbik támogatottsága 1 százalékkal nőtt az aktív választók körében, jelenleg 14%-on áll. A Fidesz ebben a körben most 37%-ot ér el. Az MSZP támogatottsága novemberben 9%, az LMP 6, a DK 5, az Együtté pedig 3%.

Az aktív választók körében a Fidesz fölénye a második helyezett Jobbikkal szemben jóval több, mint kétszeres.

2. A jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. Az önkormányzati választás után akkor is csökkenni kezdett a kormányzó pártok támogattsága: a Fidesz 2010 novemberében az aktív szavazók körében ugyanott állt, mint most.

Azt mondhatjuk, hogy ráadásul néhány mutatóban a helyzet most még kedvezőbb is a Fidesz számára. Négy évvel ezelőtt a megkérdezettek 28 százaléka látta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, most ez a szám 32 százalék.

Orbán Viktor kormányfői megítélése is kedvezőbb ma. Míg 2010 decemberében a megkérdezettek 39 százaléka volt pozitív véleményen a miniszterelnökről, most a válaszadók 46 százaléka látja így.

3. Nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban. A parlamenti ellenzék – a Jobbik minimális erősödésén kívül – semmit nem tudott profitálni az önkormányzati választást követő eseményekből. Támogatottságuk érdemben nem nőtt. A baloldal továbbra is szétaprózott, legyengült állapotban van.

A folyamatosan vezető szerepre aspiráló Gyurcsány Ferenc elutasítottsága 74 százalék, és ezzel magasan ő a legelutasítottabb politikus Magyarországon. Összehasonlításképp: Orbán Viktoré 45%.

Lényegében tehát arról van szó, hogy a megfigyelt változások és azok mértéke megfelel az ilyenkor megszokott, politikai ciklus trendeknek. 2010 legvégén a Fidesz hasonló helyzetben volt, mint ma és azt is tudjuk, hogy három és fél évvel később választást nyert.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2014. november 6-26. között, amelynek során 2700 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 1,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.