FAKE NEWS FIGYELŐ


Világszerte, így hazánkban is egyre erősebb tendencia a különböző álhírek felbukkanása, terjedése a koronavírus-járvány kapcsán, így nem meglepő, hogy Magyarországon a veszélyhelyzeti intézkedések egyik első eleme volt az álhíreket terjesztőkkel szembeni törvényi szigorítás. Ezzel összefüggésben a Századvég korábbi közvélemény-kutatása rávilágított, hogy a magyarok többsége elutasítja a rémhírek terjesztését, és támogatja az álhírek terjesztőivel szembeni határozott fellépést.

A Századvég Alapítvány elkötelezett a hiteles tájékoztatás mellett, ezért sorozatot indít, melyben azokra az álhírekre hívja fel a figyelmet, amelyek alkalmasak a pánikkeltésre, félretájékoztatásra, vagy a veszélyhelyzeti intézkedések hatékony végrehajtásának akadályozására.


Az álhírek továbbra is a koronavírus-törvényt próbálják napirenden tartani

A magyarok több mint kétharmada támogatta a koronavírus-törvényt és a kormány már bejelentette a rendkívüli jogrend június 20-i hatállyal való megszűntetésétaz álhírek többsége mégis próbálja folyamatosan napirenden tartani a kérdést. A Századvég Alapítvány legutóbbi kutatásából kiderül továbbá, hogy a megkérdezettek 75 százaléka elégedett azzal, ahogy Magyarország eddig kezelte a járványhelyzetet, ennek ellenére a fake news-terjesztők továbbra is az említett jogszabállyal kapcsolatban tesznek félrevezető kijelentéseket, megtévesztő állításokat. A hamis információk illetve félelemkeltő sugalmazások a sajtószabadság korlátozásáról, valamint a kormány korlátlan hatalomgyakorlásáról szólnak, miközben az elmúlt időszak kormányzati cselekvései találkoztak a magyar választók elvárásaival.

Nemzetközi álhírek támadják Magyarországot

Folytatódik a Századvég Alapítvány Fake News Figyelője, amelynek célja – az összeállítást érintő félrevezető állításokkal ellentétben–, hogy felhívja a figyelmet a veszélyhelyzet idején megjelenő félretájékoztatásra vagy pánikkeltésre alkalmas álhírekre, amelyek komoly problémát jelentenek, különösen a járványhelyzet idején. Az elmúlt időszakban kitüntetett szerepet kapott a koronavírus-törvény a nemzetközi médiában is, amelynek következtében felerősödni látszanak a külföldről érkező kritikus, támadó hangok is.

Az álhírek középpontjában a koronavírus-törvény és a gazdaságvédelem

Tovább folytatja a Századvég Alapítvány a Fake News Figyelőt, amely a veszélyhelyzet idején megjelenő álhírekre, pánikkeltésre alkalmas kijelentésekre vagy félretájékoztatásokra hívja fel a figyelmet. Az elmúlt időszakban a legtöbb álhír a koronavírus-törvénnyel kapcsolatban jelent meg, ám a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedései – ahogy már korábban is – továbbra is gyakori fake news téma volt. E két terület mellett az egészségügyi adatok kapcsán is jelentek meg megtévesztő hírek.

Európa-szerte szigorú intézkedéseket hoznak a járvánnyal kapcsolatos álhírek megfékezésére

A koronavírus-világjárvány a politikai, gazdasági és társadalmi hatásain túl a valós tényeken alapuló tájékozódáshoz és valós információhoz fűződő jogra is jelentős befolyást gyakorol. A médiában nap mint nap kerülnek nyilvánosságra álhírek, félelemkeltésre alkalmas, félrevezető állítások, amelyek terjedése világszerte komoly problémát jelent, ezért több ország szigorú fellépéssel válaszolt a jelenségre.

A gazdaságvédelmi intézkedések vannak az álhírek kereszttüzében

A Századvég Alapítvány folytatja Fake News Figyelőjét, amelyben a pánikkeltésre, félretájékoztatásra vagy a veszélyhelyzeti intézkedések hatékony végrehajtását fenyegető álhírekre, véleményekre hívja fel a figyelmet. A legtöbb fake news az elmúlt héten főleg gazdasági kérdésekkel, a kormány gazdaságvédelmi akciótervével kapcsolatban jelent meg, ám továbbra is gyakori téma a koronavírus-törvény, hasonlóan a korábbi időszakban tapasztaltakhoz, valamint többször került a megtévesztések középpontjába a kormányzati intézkedések téves ismertetése is.

A koronavírus-törvény kapcsán jelent meg a legtöbb álhír az elmúlt hetekben

A koronavírus-járvány idején fokozott kockázata van az álhírek, félelemkeltő vagy a lakosság félrevezetésre alkalmas vélemények terjedésének. A Századvég Alapítvány elkötelezett a hiteles tájékoztatás védelme mellett, ezért sorozatot indított, Fake News Figyelő néven, amelyben a pánikkeltésre, félretájékoztatásra vagy a veszélyhelyzeti intézkedések hatékony végrehajtásának akadályozására alkalmas álhírekre, hamis látszatot keltő véleményekre hívja fel a figyelmet. Az elmúlt hetekben megjelent álhírek alapján elmondható, hogy a legtöbb félretájékoztatás a koronavírus-törvénnyel, az uniós támogatásokkal és a különböző hatósági intézkedésekkel, járvány-adatokkal kapcsolatban valósult meg.

Álhír a maszkviselés tilalma az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Világszerte, így hazánkban is egyre erősebb tendencia a különböző álhírek felbukkanása, terjedése a koronavírus-járvány kapcsán, így nem meglepő, hogy Magyarországon a veszélyhelyzeti intézkedések egyik első eleme volt az álhíreket terjesztőkkel szembeni törvényi szigorítás. Ezzel összefüggésben a Századvég korábbi közvélemény-kutatása rávilágított, hogy a magyarok többsége elutasítja a rémhírek terjesztését, és támogatja az álhírek terjesztőivel szembeni határozott fellépést.

Koronavírus-járvány: a magyarok többsége elutasítja a rémhírek terjesztését

Az elmúlt hetek egyik legmeghatározóbb témája a koronavírus-járvány terjedése. Megfigyelhető, hogy egyes sajtóorgánumok a hiteles tájékoztatás helyett indokolatlanul keltenek pánikot a koronavírussal kapcsolatban, ezért a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét e jelenségről. A felmérés kitért a rémhíreket terjesztő médiumokkal szembeni kormányzati fellépés megítélésére is.