MUNKAERŐPIACI MONITORA kiadvány elsősorban a hazai munkaerőpiaccal foglalkozik, de kitér a legfontosabb nemzetközi trendekre, elsősorban a visegrádi régió országaira koncentrálva. Ezen felül a magyar munkaerőpiac keresletét és kínálatát érintő legfontosabb adatainak elemzését is bemutatja.


A kiadvány előrejelzést ad a várható rövidtávú munkaerő-piaci folyamatokról, emellett külön kitér a munkaerőpiacot érintő legfontosabb területi adatokra, összefüggésekre. Nemcsak az egész országra kivetítve vizsgálja a keresleti és kínálati összefüggéseket, hanem egészen kistérségi szintig készülhet elemzés. A kiadvány eseti része (vagy akár egy önálló kiadvány) a munkaerőpiacot érintő aktuális döntések, azok hatásainak vizsgálata. Az így kapott komplex munkaerő-piaci tükör a vállalati döntések előkészítésében nagy szerepet játszhat.

A kiadvány bemutatja a hazai munkaerőpiacot, részletezve a bérek alakulását, a munkanélküliségi és foglalkoztatási tendenciákat. Külön kitér a legfontosabb nemzetközi trendekre, elsősorban a visegrádi régió országaira koncentrálva. A kiadvány legfőbb forrásai a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatbázisai. A legfrissebb trendek és statisztikák elemzésén túl a Századvég Gazdaságkutató Zrt. modelljének segítségével készült rövidtávú előrejelzést is tartalmaz a várható foglalkoztatási, munkanélküliségi és bérezési folyamatokról. Ezen felül a foglalkoztatáspolitikai eszközök ismertetése során kitér a legfontosabb foglalkoztatási eszközök bemutatására a Széll Kálmán Terv, a konvergenciaprogram, a Magyar Munka Terv, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal kiadványai alapján. Az elemzés bemutatja a közmunka programok aktuális helyzetét a Belügyminisztérium havi gyakoriságú statisztikái alapján. Ismerteti továbbá a közszféra béreinek, illetve foglalkoztatásának alakulását a KSH adatai alapján. Ad hoc jelleggel szerepelhet (a megrendelő igénye szerint) a legújabb munkaerő-piaci eszközök hatásvizsgálata, egyéb kutatások eredményei, főbb foglalkoztatáspolitikai eszközök változásai, jogszabálykövetés. Mindezen eseti elemzések külön is megrendelhetőek. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyomon követi továbbá a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot érintő legújabb változásokat, és a költségvetési kiadásokat érintő intézkedéseket is fókuszba helyezi, mégpedig a munkaerőpiac oldaláról.