HAVI MONITORA havonta magyar és angol nyelven egyaránt megjelenő makrogazdasági kiadvány egyfajta konjunktúra-gyorsjelentés, amely a legfrissebb adatok tükrében vizsgálja a reálgazdasági, a költségvetési és a monetáris folyamatokat, mellyel segíti a Magyarországon működő vállalatok megalapozott döntéseinek meghozatalát.


A rendkívül népszerű kiadvány ingyenesen letölthető a Századvég Gazdaságkutató Zrt. honlapjáról. A monitorban kerül közlésre a Gazdaságkutató által fejlesztett, SZIGMA konjunktúraindikátorok aktuális helyzete, elemzése. A kiadvány emellett egy-egy eseti témát is feldolgoz, amely a nemzetközi vagy a hazai, reálgazdasági eseményekkel foglalkozik részletesebben. A havi rendszerességgel megjelenő kiadvány célja, hogy a legfrissebb beérkező információk tükrében bemutassa a hazai gazdasági és politikai fejleményeket, így a döntéshozók a gazdaság és a politika mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak.


ARCHÍVUM


4,6 százalékos visszaesés a harmadik negyedévben

Az idei harmadik negyedévben a koronavírus gazdasági hatása enyhébb volt, a kevésbé szigorú korlátozások miatt a gazdasági teljesítmény 4,6 százalékkal esett vissza. A gazdaság újraindulását mutatja az is, hogy a negyedéves növekedés 11,4 százalékot tett ki.

Az első félévben 5,3% volt a költségvetés hiánya

A koronavírus jelentősen befolyásolta a költségvetési folyamatokat. Az első félévben a bevételek 1,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, miközben a kiadások jelentős, 12,6 százalékos növekedést mutattak. Így a GDP-arányos egyenleg 6,0 százalékponttal romlott egy év alatt.

13,6 százalékos visszaesés a második negyedévben

2020 második negyedévében a magyar gazdaságot súlyosan érintette a koronavírus-járvány, a GDP 13,6 százalékos csökkenést szenvedett el. A vírushelyzet majd minden ágazat esetében visszaesést eredményezett az előző év azonos időszakához képest.

13,6 százalékkal esett a GDP a második negyedévben

A második negyedéves adatok alapján a magyar gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 13,6, a kiigazított adatok szerint 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez a koronavírus miatti leállás eredménye.

2,2 százalékos bővülés az első negyedévben

2020 első negyedévében a magyar gazdaság már érezte a koronavírus hatását, azonban jelentős mértékben még csak az időszak vége volt érintett. Így míg éves alapon 2,2 százalékos növekedést mért a KSH, negyedéves alapon már 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. áprilisi havi monitorja keretében a legfrissebb hazai makrogazdasági adatokat elemzi

- Februárban az ipari termelés a nyers adatok szerint 4,1, míg a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 1,7 százalékkal bővült
- Növekedett februárban éves alapon az építőipar is 2,5 százalékkal
- A koronavírus miatt kialakuló felvásárlási láz nyomán februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adatok alapján 10,9, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 11,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakait.
- A februári munkaerőpiaci adatokon ugyanakkor még nem látszik a koronavírus hatása: a foglalkoztatottak száma csak minimálisan csökkent januárhoz képest, míg a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékon stagnált.
- Januárban 9,2 százalékkal tovább emelkedett az átlagkereset

Havi monitor: Monetáris válaszok a koronavírusra

- A IV. negyedévben a gazdasági növekedés 4,5 százalékot tett ki.
• A negyedik negyedévben termelési oldalról a mezőgazdaság hozzáadott értéke 1,0, az iparé 3,2, az építőiparé 11,3, míg a szolgáltatásoké 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit
- Januárban 2,4 százalékkal nőtt az ipar termelése.
- Januárban 2,5 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye.
- Januárban 7,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene.
- A koronavírus miatt az idén visszaesés várható (0,3%)
- 2010 óta a nettó reálkereset 51,8 százalékkal nőtt.
- 4,4 százalék volt az infláció februárban.

Havi Monitor: 4,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság

- 4,6 százalékkal nőtt a magyar GDP;
- 1,2 százalékkal csökkent az ipar termelése;
- 2,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése;
- A munkanélküliségi ráta 2019-ben 3,4 százalékra csökkent;
- 400 ezer forint fölé emelkedett a bruttó átlagkereset;
- Az első hónapban 90,4 milliárd forint volt az államháztartás többlete;
- 4,7 százalékra nőtt az infláció.