A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján kismértékben trend alatti ütemben bővül a gazdaság.


Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.


A magyar gazdaság állapotáról képet adó SZIGMA CI indikátor júliusban ismét minimális negatív értéket vett fel, vagyis az év hetedik hónapjában kismértékben trend alatt bővült a gazdaság. Éves szinten az új ipari rendelések volumene ismét jelentős mértékben, 12,4 százalékkal bővült, amelyhez úgy a belföldi (10,3 százalék), mint az exportrendelések (12,9 százalék) növekedése hozzájárult. Az ipari termelés szezonálisan és naptárhatástól megtisztított volumenindexe is emelkedett, így az ipari kibocsátás várhatóan továbbra is támogatja majd a hazai gazdaság bővülését. Tovább lassult ellenben az építőiparban a szerződésállomány növekedési üteme: a hó végi szerződésállomány éves szinten 62,1 százalékkal nőtt. Érdemben csökkent a létesítendő új nem lakóépületek száma (–15 százalék), amelynek hátterében a tavalyi magas bázis húzódik meg. A szerződésállomány bővülésének lassulása ellenére várhatóan az ágazatban továbbra is fennmarad az éves szinten mért, jelentős növekedés.


A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján az év hátralévő részében trend fölötti mértékben bővül majd a gazdaság. A német piac üzleti hangulatváltozásáról képet adó, 1991 óta mért Ifo Business Climate index júliusban 0,1 indexponttal 101,7 pontra csökkent, amelyre legutóbb 2016 októberében volt példa. Az index csökkenését továbbra is a kereskedelmi háború indokolja. A mérséklődés ellenére az Ifo index értéke jelenleg magas szinten áll, így a kedvező külső környezet várhatóan a következő hónapokban is támogatja majd a hazai kibocsátás bővülését. A kiskereskedelem a várakozásoknak megfelelően tovább bővült, amely alapján a növekedéshez való hozzájárulása tovább javulhat az előző hónapokban tapasztalthoz képest. A kiskereskedelmi forgalom növekedése ellenére a fogyasztói bizalmi index az előző hónaphoz képest 3,4 indexponttal csökkent –9,6 pontra, míg éves alapon nézve 4,5 indexponttal meghaladja az előző év azonos időszaki értékét. Az index negatív értéke alapján a bizalom javításával a forgalom tovább bővíthető. Összességében 2018-ra a javuló beruházási aktivitás, illetve a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedést valószínűsítünk.