A nemzeti kormány nem az emberekkel fizetteti meg a koronavírus-járvány okozta válság árát


Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén, napirend előtti felszólalásában összegezte a koronavírus elleni küzdelem elmúlt két hónapját, majd lefektette a gazdaság újraindítását célzó kormányzati intézkedések alapjait. – dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzőjének gyorselemzése


Magyarország sikeresen kordában tartja a járványt

November óta nem változtak a koronavírus terjedésének lassítására irányuló védelmi intézkedések hazánkban. E tényezőnek, valamint a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően sikerült elkerülni a járvány térhódításának kontrollálatlanná válását.

Kizárólag a vakcinával térhet vissza az élet a normális kerékvágásba

Tekintettel arra, hogy a koronavírus megállításának és a társadalmi élet újraindításának elengedhetetlen feltétele a lakosság tömeges beoltása, Magyarország érdeke az, hogy minél gyorsabban, minél több vakcinát szerezzen be. E célkitűzés jegyében – a brüsszeli vakcinaellátás bizonytalanságai miatt – hazánk 2,5 millió ember beoltására elegendő oltóanyagot vásárolt a Sinopharmtól.

A korlátozások továbbra is igazodni fognak a többség elvárásaihoz

Az elmúlt hónapok stabil járványkezelése leginkább annak volt köszönhető, hogy a bevezetett védelmi intézkedéseket a magyarok többsége – ha kényelmetlennek is, de – elfogadhatónak ítélte, és fegyelmezetten betartotta. Annak érdekében, hogy a koronavírus elleni védekezés lépései a jövőben is találkozzanak a lakosság elvárásaival, 7 kérdésben indul nemzeti konzultáció, online formában.

 Hét lépcsős menetrend szerint kerül sor a gazdaság újraindítására:

  •      5 százalékra csökken a lakásépítés áfája
  •      bértámogatáshoz juthatnak a vállalkozások
  •      13. havi nyugdíj visszaépítése
  •      orvosi bérek jelentős emelése
  •      jövedelemadó-mentesség bevezetése a 25 éven aluliaknak
  •      10 millió forintig kamatmentes kölcsön biztosítása a kisvállalkozásoknak
  •      lakásfelújítási támogatás nyújtása

A 2010 előtti szocialista kormányokkal szemben a nemzeti kormány nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát, megszorítások helyett továbbra is a gazdaságélénkítésre fókuszál.

Magyarország megerősödve kerülhet ki a járványból

A következő időszak három legfontosabb tennivalója a lakosság minél szélesebb körű beoltása, a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása az emberek véleménye alapján, illetve a gazdaság újraindítása. A kormányzat egyértelmű célkitűzése, hogy a koronavírus visszaszorítását követően Magyarország még stabilabb és dinamikusabban növekvő gazdasággal rendelkezzen, mint a járvány előtt.